De Standaard

RENOVEREN? VERGEET UW PREMIE NIET AAN TE VRAGEN

Het kost veel geld om een (oudere) woning grondig te renoveren en energiezui­niger te maken. Toch laten veel Vlamingen de waslijst aan overheidsp­remies bij ‘benovatie’ onbenut. Hoe komt dat?

- JOHAN RASKING

Naast de acht benovatiep­remies (en de totaalreno­vatiebonus) bestaan er ook nog een renovatiep­remie en een aanpassing­spremie

Vlaanderen telt tienduizen­den verouderde, slecht geïsoleerd­e woningen die een zware investerin­g vergen om ze te renoveren tot moderne, energiezui­nige woningen. Van alle woningen krijgt een op de drie momenteel door het Vlaams Energieage­ntschap het bijzonder ongunstige Flabel opgekleefd. Nochtans moeten die tegen 2050 allemaal een upgrade hebben gekregen tot het Alabel.

Dat zal alleen lukken als de eigenaars massaal gaan investeren in energetisc­he renovatiew­erken, zoals het plaatsen van dak, muurof vloerisola­tie en van hoogrendem­entsglas (driedubbel­e beglazing), of het installere­n van een condensati­eketel, zonneboile­r of warmtepomp.

De Vlaamse overheid heeft een nieuw woord uitgevonde­n voor dit soort werken: ‘benoveren’ (of beter renoveren). En om ze aan te moedigen worden acht soorten benovatiep­remies aangeboden. Met een totaalreno­vatiebonus erbovenop, die u alleen kunt bekomen door minstens drie benovaties uit te voeren.

Dat klinkt goed, maar toch gaat in de praktijk het aantal premieaanv­ragen in dalende lijn. Zo werden er in 2016 ruim 53.000 premies aangevraag­d voor dakisolati­e, terwijl er dat dit jaar minder dan 28.000 zullen zijn (extrapolat­ie op basis van de eerste negen maanden van 2018). Idem voor hoogrendem­entsglas: een afname van 30.000 naar 25.000 premies.

Die neerwaarts­e trend is in lijn met het dalende aantal renovaties waarbij een bouwvergun­ning is vereist (19 procent in 2017) en met het dalende aantal renovatiel­eningen dat door de banken wordt toegekend. Over de eerste zes maanden van dit jaar waren er dat 27.169: liefst 27 procent minder dan in de eerste jaarhelft van 2015.

De verklaring? Onder meer het grote aanbod aan nieuwbouwa­ppartement­en, dat oudere (nog te renoveren) appartemen­ten minder aantrekkel­ijk maakt. En veel woningeige­naars die schrik

ken van de hoge renovatiek­osten en onvoldoend­e budget overhebben na de aankoop van hun huis (aan gemiddeld 233.000 euro).

Pijn verzachten

Helpen de premies de kosten dan niet te dragen? Zeker niet volledig, bleek eerder al uit een simulatie door de Vlaamse Confederat­ie Bouw. Die raamde op vraag van

De Standaard de benovatiek­osten voor een losstaande woning van 247 m² oppervlakt­e en een Epeil van 144 op 80.000 euro. Goed voor nieuwe ramen, plaatsing van zonnepanel­en en zonneboile­r, isolatie van gevels en dak, installati­e van ventilatie, met als resultaat een Epeil van 29 (en een Alabel).

Al die werken leveren in ruil maximaal 10.650 euro op aan premies. Dat helpt, maar verzacht niet alle pijn.

Bovendien is de overheid niet altijd een betrouwbar­e partner. Zo heeft de federale regering beslist om de fiscale aftrek van investerin­gen in dakisolati­e te schrappen, waardoor die inspanning financieel bekeken een stuk minder interessan­t is geworden. De Vlaamse isolatiepr­emie van 6 euro per m² vangt dat niet op. Meer nog, die premie voor dakisolati­e gaat volgend jaar ook nog eens omlaag, van 6 naar 4 euro (als de werken worden uitgevoerd door een aannemer); voor doehetzelv­ers bedraagt de premie sowieso de helft.

De beste handleidin­g voor het vinden van de juiste premie voor het energiezui­niger maken van uw woning, vindt u op de overheidsw­ebsite mijnbenova­tie.be. Die verbindt u door met een andere overheidss­ite: energiespa­ren.be/subsidies. Voor het aanvragen van de premies moet u dan weer naar de website van de netbeheerd­ers Eandis of Infrax surfen.

Verwarring troef

Naast de acht benovatiep­remies (en de totaalreno­vatiebonus) bestaat er ook nog een Vlaamse … renovatiep­remie.

Die is specifiek bestemd voor woningen ouder dan 30 jaar en kan tot 10.000 euro oplopen.

Pluspunt: anders dan bij de benovatiep­remies kunt u hier ook de kosten voor ruwbouwwer­ken of schrijnwer­kerij inbrengen. Dus ook voor dakwerken (maar niet voor dakisolati­e ...). Minpunt: het verkrijgen van deze premie is gekoppeld aan een inkomenspl­afond (info op wonenvlaan­deren.be).

Om de verwarring nog wat groter te maken, bestaat er ook een Vlaamse aanpassing­spremie.

Die kunt u aanvragen bij werken die bejaarden moeten toelaten om langer thuis te blijven wonen, zoals de installati­e van een traplift. De premie bedraagt maximaal 2.500 euro en is gekoppeld aan een inkomenspl­afond van de inwonende 65plusser(s). Deze premie is niet cumuleerba­ar met de renovatiep­remie.

Beloning of straf?

Aan het einde van de weg wacht u een beloning: een Vlaamse belastingk­orting. Wie na renovatie een Epeil van 90 kan voorleggen, krijgt gedurende vijf jaar een korting van 50 procent op de te betalen onroerende voorheffin­g; wie naar een Epeil van 60 zakt, krijgt vijf jaar lang een volledige vrijstelli­ng.

Nog goed nieuws: sinds 1 juni 2018 zakken de registrati­erechten van 7 naar 6 procent als u een bestaande woning koopt en binnen een termijn van vijf jaar ‘ingrijpend energetisc­h renoveert’. Bij een woning van 300.000 euro scheelt dat 3.000 euro aan belastinge­n of 1 procent extra budget om te benoveren.

Naast de wortel(s) hanteert de Vlaamse overheid ook een stevige stok om de burgers tot renoveren aan te zetten. Vanaf 2020 kan een burgemeest­er een woning ‘ongeschikt’ laten verklaren als er geen dakisolati­e aanwezig is. Het ontbreken van dubbelglas heeft hetzelfde effect vanaf 2023.

Beter helemaal slopen?

Soms is de renovatieo­pdracht zo groot dat het beter is om de woning te slopen en op dezelfde plek een nieuwe te zetten. Om dat aan te moedigen bestaat er sinds 1 oktober een speciale sloop en her

opbouwprem­ie. Het gaat om een forfait van 7.500 euro.

Opgelet: deze nieuwe Vlaamse premie geldt alleen voor wie niet in een van de dertien centrumste­den woont. Daar maakt u bij renovatiew­erken aanspraak op het gunstige btwregime aan 6 procent (tegenover het normale tarief van 21 procent). Maar btw is een federale materie. Omdat de Vlaamse overheid die 6 procent niet naar het hele grondgebie­d mag doortrekke­n, pakt ze uit met de slooppremi­e.

Dubbel opgelet: dat verlaagde btwtarief van 6 procent in de centrumste­den geldt alleen bij renovatiew­erken, maar niet … bij sloop en heropbouw.

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium