De Standaard

DE JUNGLE VAN HET VOETBAL

- INGE GHIJS

Dat de makelaars dringend moesten worden aangepakt, wist iedereen. Jaar na jaar werd de voetbalwer­eld een steeds grotere jungle waarin alles mocht en waarin zij steeds meer macht naar zich toe trokken. Sinds enkele jaren kan iedereen in België bovendien makelaar worden, wat de deur voor allerlei louche figuren nog meer openzette.

Dat er veel te veel (zwart) geld in het voetbal omgaat, is bekend. Dat witwasprak­tijken en financiële carrousels daar deel van uitmaken, viel te vermoeden. En dat makelaars allesbehal­ve een koosjere rol spelen, was te vrezen. Maar als uit het huidige gerechteli­jke onderzoek zou blijken dat Sébastien Delferière en Bart Vertenten zich ook echt hebben laten omkopen, dan zal dat de sport veel grotere schade toebrengen dan welke fiscale fraude ook. Scheidsrec­hters zijn vaker het mikpunt van kritiek, omdat ze in de ogen van supporters foute beslissing­en nemen – uit ‘onbekwaamh­eid’ of ‘slechtzien­dheid’, maar niet omdat ze corrupt zijn. Als dat laatste toch het geval zou zijn, dan wordt geraakt aan het wezen van de sport, aan de reden waarom honderddui­zenden mensen elke week kijken: de magie van winst en verlies. Want als de uitslag maakbaar wordt, is de lol eraf.

Of de matchfixin­g al dan niet bewezen wordt, het onderzoek is in elk geval een pleidooi om het systeem van de Video Assistant Referee verder uit te bouwen. Het wordt ook dringend tijd om een ethische code op te stellen voor scheidsrec­hters, want die mogen nu alles. Ten slotte moet er werk worden gemaakt van wetgeving rond matchfixin­g. De geruchten dat wedstrijde­n ‘verkocht’ werden, bestaan immers al langer, zeker na de degradatie­strijd van vorig seizoen. Dat ook bewijzen bleef en blijft altijd een heikel punt. Tekenend is dat het parket er nu aanwijzing­en voor heeft gevonden via de omweg van een fiscaal fraudeonde­rzoek.

Het is onbegrijpe­lijk dat matchfixin­g niet eens in de strafwet staat – dat maakt bewijsvoer­ing en bestraffin­g alleen maar moeilijker. In Nederland vraagt het openbaar ministerie dat medewerker­s, spelers, clubs en scheidsrec­hters verplicht melden als ze benaderd worden door matchfixer­s. Dat zou in elk geval al een begin kunnen zijn.

De toekomst zal uitwijzen of de bom die nu is ontploft, eenzelfde effect zal hebben als de bankencris­is van tien jaar geleden. Of hij met andere woorden de aanleiding zal zijn om de voetbaljun­gle enigszins aan regels te onderwerpe­n.

Onbegrijpe­lijk dat matchfixin­g niet eens in de strafwet staat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium