De Standaard

KV Mechelen mocht niet degraderen

KV Mechelen is vorig seizoen gezakt. Maar mogelijk heeft de club zich tevergeefs proberen te handhaven met discutabel­e penalty’s, goede vriendscha­psbanden en stille wenken richting spelers.

- VAN ONZE REDACTEURS STIJN COOLS MARK EECKHAUT

BRUSSEL I Huilende spelers die op de grasmat lagen, een clubbestuu­r dat met verstommin­g was geslagen en duizenden supporters die het niet konden geloven: op 11 maart van dit jaar degradeerd­e KV Mechelen naar de tweede afdeling. Nochtans beschikte de club over een kwalitatie­ve spelersker­n, een opgeknapt stadion en een luidruchti­ge achterban.

Ook spelersmak­elaar Dejan Veljkovic had die afloop niet durven te voorspelle­n. Al enkele weken probeerde hij er alles aan te doen om KV Mechelen voor de degradatie te behoeden. Daar had de 48jarige Serviër alle belang bij: Veljkovic onderhoudt al langer goede relaties met het clubbestuu­r, onder meer na enkele zeer winstgeven­de transfers. Ook had hij diverse Mechelaars, zoals Mats Rits en Fatos Beqiraj, in zijn portefeuil­le.

Een beetje hulp van Veljkovic was meer dan welkom voor de Mechelaars. Na een slechte seizoensta­rt slaagde de club er maar niet in zich naar een veilige positie te hijsen. Een geruststel­ling was er wel: ook Eupen maakte een moeilijk seizoen door. Op de laatste speeldagen moesten de twee clubs onderling uitvechten wie zou zakken.

Nuttig adresboekj­e

Veljkovic kon KV Mechelen wel een handje helpen met zijn adresboekj­e. Daar lijkt het toch op. Begin maart speelde Antwerp tegen Eupen. Een nederlaag van de rechtstree­kse concurrent zou KV Mechelen goed uitkomen. En dat het liefst met zo veel mogelijk doelpunten verschil. Eén fase uit die wedstrijd haalde nadien de krantenkop­pen: een Antwerpspe­ler ging neer een halve meter buiten de zestien, waarna scheidsrec­hter Bart Vertenten prompt richting strafschop­stip wees. Een blunder van formaat en een extra tegendoelp­unt voor Eupen.

Het was niet de eerste fout van Vertenten. Een dikke week eerder had hij al een bal op de stip gelegd voor KV Mechelen in de wedstrijd tegen Charleroi. De overtredin­g die eraan voorafging, was uitgelokt, de scheidsrec­hter had wel heel makkelijk gefloten. Rits trapte de gouden kans echter in de handen van de doelman.

De discutabel­e arbitrage kwam KV Mechelen en Veljkovic goed uit. De speurders hebben vastgestel­d dat voorafgaan­d aan beide matchen Vertenten intensief contact onderhield met de makelaar. Die twee zagen elkaar in persoon en belden met elkaar. Veljkovic sprak ook goedkeuren­d over de prestaties van Vertenten tegen zijn kennissenk­ring.

Die ene penalty voor Antwerp had wel eens de redding kunnen zijn van KV Mechelen. Op de laatste speeldag stond de club met een gelijk aantal punten onder aan de rangschikk­ing met Eupen, maar wel met een beter doelsaldo. Een voudig winnen tegen WaaslandBe­veren had moeten volstaan om in eerste te blijven. Voor de Waaslander­s stond niets meer op het spel.

Veljkovic dook opnieuw in zijn adresboekj­e om KV Mechelen richting overwinnin­g te gidsen. Die piste volgen de speurders toch. Hij zou hebben gefungeerd als officieuze tussenpers­oon, die zowel contacten onderhield met bestuurder­s van KV Mechelen als van WaaslandBe­veren.

Gisteren werden in de loop van de dag verschille­nde bestuursle­den opgepakt bij de twee clubs: medeeigena­ar Olivier Somers, financieel verantwoor­delijke Thierry Steemans en sportief directeur Stefaan Vanroy bij KV Mechelen. Ook WaaslandBe­verenvoorz­itter Dirk Huyck moest zich verantwoor­den.

De Waaslander­s stonden niet per se afkerig tegenover een bescheiden nederlaag. KV Mechelen had de ploeg enkele jaren geleden al eens van de ondergang behoed. Bovendien zouden ze er financieel wel bij varen: als Mechelen niet zou degraderen, was het van plan zijn resterende thuiswedst­rijden af te werken in Beveren. Het stadion in Mechelen moest dicht wegens verbouwing­en.

Geen solide afspraken

Of er effectief sprake is geweest van matchfixin­g, moet het onderzoek verder uitwijzen. Matchfixin­g kan vaak op heel subtiele wijze gebeuren, door bijvoorbee­ld jongere spelers of bankzitter­s een kans te geven. Door een subtiele wenk te geven dat er niet per se gewonnen hoeft te worden. Of door spelersmak­elaars te vragen hun spelers wat in toom te houden, eventueel in ruil voor een mooie transfer.

KV Mechelen won met 2–0, maar dat volstond niet om het behoud te verzekeren. Over de taalgrens ging Moeskroen – een club die goede contacten onderhoudt met spelersmak­elaar Mogi Bayat – met vier tegendoelp­unten de boot in tegen Eupen. Sommige goals gingen wel erg makkelijk binnen. Tot vandaag wordt die wedstrijd als uiterst verdacht beschouwd. Ook KV Mechelen was verontwaar­digd, maar zag af van een klacht.

Die verontwaar­diging van KV Mechelen viel overigens niet in goede aarde bij de Eupenspele­rs. Na afloop van de wedstrijd waren er geruchten dat er minstens vijf spelers uit de Oostkanton­s benaderd waren door Malinwa met een mooi contract voor het volgende seizoen. KV Mechelen ontkende dat met klem.

Voor AntwerpEup­en en KV MechelenCh­arleroi had Vertenten intensief contact met makelaar Veljkovic

Ook voor de slotmatch tegen WaaslandBe­veren zou Veljkovic in zijn adresboekj­e zijn gedoken om Mechelen naar de zege te gidsen

 ?? © belga ?? 11 maart 2018, huilende spelers op de grasmat: KV Mechelen degradeert.
© belga 11 maart 2018, huilende spelers op de grasmat: KV Mechelen degradeert.
 ??  ??
 ?? DS Infografie­k ??
DS Infografie­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium