De Standaard

De topscheids­rechters en hun vriend Dejan

Sebastien Delferière en Bart Vertenten, de onbetwiste toppers van het Belgische scheidsrec­hterskorps, zijn innig bevriend met makelaar Veljkovic.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT Bart Vertenten.

BRUSSEL/MECHELEN I Wie dacht dat de Belgische voetbalsch­eidsrechte­rs een discreet en ascetisch leven leiden ver weg van de verlokking­en van makelaars en grote clubs, kan die illusie nu wel opbergen. Alvast toch in het geval van Sébastien Delferière en Bart Vertenten.

In hun onderzoek naar mogelijk financieel gesjoemel bij de transfers die Dejan Veljkovic deed, merkten speurders begin dit jaar tot hun verbazing hoe de Servische makelaar heel vaak belde met beide topscheids­rechters – allicht zonder dat de twee dat zelf wisten van elkaar. Want zowel aan Delferière als aan Vertenten liet Veljkovic uitschijne­n dat hij hen met voorsprong de beste arbiter van België vond.

Veljkovic heeft de reputatie een bijzonder discreet man te zijn, maar aan de telefoon heeft hij weinig geheimen. In tegenstell­ing tot zijn collega Mogi Bayat, bijvoorbee­ld, die zijn delicate gesprekken alleen via WhatsApp of onder vier ogen voert.

Delferière kocht door bemiddelin­g van Veljkovic een nieuwe auto met zeer fikse korting

Goeie punten in de krant

Zo bleek uit het onderzoek dat Delferière door bemiddelin­g van Veljkovic met een zeer fikse korting een nieuwe auto – een VW Tiguan – kon kopen bij een garage in Aalst. Veljkovic regelde voor zijn vriend ook een uitnodigin­g voor het Gala van de Gouden Schoen bij de organisere­nde krant Het Laatste Nieuws. De Servische makelaar zou ook geld hebben geïnvestee­rd in de voetbalsch­ool van Delferière. Met Bart Vertenten die Veljkovic consequent ‘zijn vriend’ noemt, gaat hij geregeld iets drinken en eten na de wedstrijde­n.

Wat Veljkovic ook consequent doet, is er na de wedstrijd bij de grote Vlaamse sportkrant­en Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad op aandringen om zijn poulains Vertenten en Delferière goede punten te geven bij de wekelijkse quotering van de refs. Blijkbaar is dat erg belangrijk voor de arbiters. In dat verband werden gisteren tijdens de politieact­ie ook twee journalist­en verhoord over hun relatie met de makelaar.

Of beide scheidsrec­hters of een van hen corrupt is, zal nog moeten blijken uit het onderzoek. Maar in elk geval brengt het feit dat ze totaal geen afstand hielden tot Veljkovic hen in zware problemen. De speurders bekijken de prestaties van Vertenten en Delferière in de degradatie­strijd vorig seizoen nu met extra aandacht. Zeker nu uit afgeluiste­rde telefoonge­sprekken blijkt dat Veljkovic minstens de schijn wekt dat hij wedstrijde­n probeerde te regelen voor KV Mechelen.

Voor het Belgische scheidsrec­hterskorps is dit een erg zware klap. Vertenten geldt als een van de beste scheidsrec­hters van het land. De jonge dertiger, een radioloog, floot al verschille­nde internatio­nale wedstrijde­n. Delferière, die ook deel uitmaakt van het onderzoek, wordt dan weer algemeen beschouwd als de nationale nummer één. De gediplomee­rde boekhouder is scheidsrec­hter op internatio­naal niveau en sinds kort ook de voorzitter van de voetbalclu­b Royal Stade Brainois.

Nacht in de cel

Met Vertenten gaat de makelaar na wedstrijde­n geregeld iets eten en drinken

Johan Verbist, het hoofd van de Belgische arbitrage, kan alleen maar hopen dat zijn korps zo weinig mogelijk imagoschad­e lijdt. ‘Wat ik weet, weet ik voorlopig uit de pers’, zei Verbist gisteren aan de redactie. ‘Ik krijg beide collega’s voorlopig niet aan de lijn.’

Delferière en Vertenten brachten de nacht in de cel door. Ze worden vanochtend voor de onderzoeks­rechter geleid. Sébastien Delferière.

 ?? © blg ??
© blg
 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium