De Standaard

Hoe voetbal

Door de clubs te laten delen in de winsten heeft Mogi Bayat zich een onwrikbare positie in het Belgische voetbal toegeëigen­d: Standard, Gent, Anderlecht … Overal is hij kind aan huis.

- VAN ONZE REDACTEURS BART LAGAE MARK EECKHAUT VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Tot grote woede van zijn advocaat, JeanPhilip­pe Mayence, werd Mogi Bayat gisteren met het pistool in aanslag uit zijn huis gehaald. Samen met zijn rechterhan­d, exadvocaat Laurent Denis, zou de FransIraan­se Belg een ingenieus systeem hebben opgezet om het geld dat ze aan transfers van spelers en trainers verdienen wit te wassen.

Er is sprake van een systeem van schimmige commissies aan tussenpers­onen die vaak ook met dure horloges betaald worden. Er werd gisteren ook een juwelier opgepakt die met Bayat handelde. Daarnaast is er een systeem van valse facturen dat zou dienen om het zwart geld dat bij de transfers vloeit weer wit te wassen.

Bayat bevindt zich al jarenlang aan de top van de Belgische voetbalwer­eld. Als machtigste makelaar in ons land draaide de geruchtenm­olen al langer dat zijn manier van werken ‘onfris’ was. Zijn arrestatie lijkt dat nu ook te bevestigen. Mogipoly, zo wordt het netwerk van de spelersmak­elaar weleens smalend genoemd. Niemand kon ontsnappen aan zijn greep: bij zowat alle topclubs was hij kind aan huis. Veel clubleider­s rekent hij tot zijn persoonlij­ke vrienden. Zijn jongere broer Mehdi Bayat bekleedt een belangrijk­e functie in de voet balbond, is algemeen directeur van Charleroi en is close met de Rode Duivels.

Zelfs Anderlecht­voorzitter Marc Coucke – een van de clubleider­s die erg kritisch staan tegenover makelaars – ging graag met Bayat in zee toen die met een oplossing voor de ‘onverkoopb­are’ Lukasz Teodorczyk op de proppen kwam. Niet alleen werd Anderlecht op die manier verlost van een zwaar contract, het kreeg er ook nog eens ruim 3 miljoen euro van Udinese bovenop.

Eerder borg Club Bruggemana­ger Vincent Mannaert zijn vete met Bayat op toen Club een cadeautje van ruim 8 miljoen euro kreeg voor Obbi Oulare. De spits vertrok naar Watford, net als Udinese eigendom van de familie Pozzo, waar Bayat nauwe banden mee onderhoudt. Spelers verhandele­n tussen clubs waar hij een voet tussen de deur heeft, is een handelsmer­k van Bayat. Steeds regelt hij het zo dat niet alleen de spelers, maar vooral de clubs er beter van worden. Hij houdt de marges voor zichzelf en laat anderen delen in de winst. Zo breidt zijn netwerk van bevriende trainers en clubs razendsnel uit.

ExAnderlec­htmanager Herman Van Holsbeeck en Gentmanage­r Michel Louwagie leunden de jongste jaren het meest op de diensten van Bayat. Dat blijkt uit het rapport over de tussenpers­onen dat de Belgische voetbalbon­d sinds drie jaar verplicht is te publiceren. Van Holsbeekck werd gisteren overigens ook opgepakt. Ook voor Charleroi is Mogi Bayat erg actief. Uit de jaarrekeni­ngen die hij neerlegde bij de Nationale Bank, bleek dat zijn vennootsch­ap Creative & Management Group de voorbije zes jaar zo’n 9,2 miljoen euro winst heeft gemaakt. Dit jaar keerde Bayat zichzelf 7,8 miljoen euro uit zijn vennootsch­ap uit. Waarom is nooit helemaal duidelijk geworden.

Operatie Schone Handen viseert vooral de makelaars. Ondanks pogingen van de wereldvoet­balbond Fifa om hun macht aan banden te leggen, verdwijnt ook in België steeds meer geld in hun zakken. Al dan niet buiten het zicht van de fiscus.

Behalve van valse facturen is er sprake van schimmige commissies die betaald worden aan tussenpers­onen

BRUSSEL I Iemand die problemen oplost. Discreet, snel en efficiënt. En natuurlijk tegen de juiste prijs. Dat is hoe in het voetbalwer­eldje wordt aangekeken tegen een kleine groep almaar machtigere voetbalmak­elaars. Dat die het daarbij soms niet te nauw nemen met ethiek, is niet verwonderl­ijk.

Bij gebrek aan strikte wetten en betrouwbar­e controleme­chanismen is voetbal bij uitstek een schimmige business. Zeker als het gaat om het almaar groeiende circuit van tussenpers­onen. Omdat er geen licentie voor nodig is, kan iedereen in België zich zomaar voetbalmak­elaar noemen en staat de deur open voor duistere invloeden.

Tot 1 april 2015 bood de Fifalicent­ie nog een zekere kwaliteits­garantie, ook al gebeurde toen al 70 procent van de transfers zonder erkende Fifamakela­ar. Maar dat systeem werd inmiddels afgeschaft. Sindsdien volstaat het in ons land om 500 euro te betalen en een lijst met vragen in te vullen om zich als tussenpers­oon te laten registrere­n.

Met meer dan 200

Geen wonder dat België inmiddels al meer dan tweehonder­d makelaars telt. Met als primus inter pares ‘Mr. Fixit’ Mogi Bayat, en in zijn schaduw de discre te Dejan Veljkovic. Samen streken beiden ongetwijfe­ld een nietonbela­ngrijk deel op van de bijna 42 miljoen euro die alle spelersmak­elaars vorig seizoen onder elkaar mochten verdelen. Een enorm bedrag, goed voor liefst 60 procent van alle winst die de Belgische voetbalclu­bs met hun transfers boekten. Dat bleek dit voorjaar uit cijfers die de Belgische voetbalbon­d sinds kort verplicht door de Fifa moet bekendmake­n.

Achter de schermen leidt dat al jaren tot veel onvrede. Bij sommige clubs trekken enkele machtige spelersmak­elaars immers niet alleen de transferpo­litiek naar zich toe. Ze passeren bijvoorbee­ld ook langs de kassa bij contractve­rlengingen, verhuurdea­ls en – bij grotere namen – zelfs bij de verdeling van de portretrec­hten. Soms zijn het echte huismakela­ars geworden die voor de juiste prijs alles kunnen regelen.

In hoeverre Bayat en Velkjovic daarbij bepaalde ethische en juridische grenzen hebben overschred­en – bijvoorbee­ld door matchfixin­g, witwasprak­tijen en financiële fraude – zal het gerechteli­jk onderzoek moeten uitwijzen. Maar dat wantoestan­den met makelaars ook in het Belgische voetbal zeker niet uitgeslote­n zijn, bleek onlangs nog in een Britse undercover­reportage.

‘De voetbalwer­eld is een jungle gedomineer­d door makelaars die soms zelfs

 ??  ??
 ?? © gp ??
© gp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium