De Standaard

Greenpeace wint proces tegen Schauvlieg­e

Vlaanderen moet forsere maatregele­n nemen om de luchtkwali­teit te verbeteren. Greenpeace zet via de rechtbank druk op minister Schauvlieg­e.

- VAN ONZE REDACTRICE INE RENSON

BRUSSEL I Op veel plaatsen in Vlaanderen wordt de Europese grenswaard­e voor stikstofdi­oxide (NO2) overschred­en – een giftig gas dat in de uitlaat van dieselwage­ns zit. Dat blijkt uit een computermo­del van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) en Vito, dat de concentrat­ie van NO2 tot op straatnive­au voorspelt. Het is dat computermo­del dat met de burgermeti­ngen van CurieuzeNe­uzen op grote schaal werd getest.

Toen dat model begin vorig jaar publiek werd gemaakt, rea

geerde Greenpeace furieus. Met de Vlaamse luchtkwali­teit bleek het erger gesteld dan de overschrij­dingen in twee officiële Antwerpse meetstatio­ns lieten uitschijne­n. De Vlaamse regering onderneemt te weinig om overtredin­gen van de normen tegen te gaan, vond de ngo. Dus stapte ze een jaar geleden naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg om de bevoegde minister van Leefmilieu, Joke Schauvlieg­e (CD&V), in gebreke te stellen.

Niet onder de indruk

De milieuorga­nisatie kreeg gis

teren gelijk op twee punten: het Vlaams Gewest moet uiterlijk over drie maanden de informatie uit het computermo­del meedelen aan de Europese Commissie. Binnen het jaar moet het een luchtkwali­teitsplan opstellen, omdat de huidige maatregele­n volgens de rechter niet volstaan om de NO2concent­raties onder de Europese norm te krijgen. Concrete eisen, zoals de verplichte invoering van een kilometerh­effing, werden afgewezen.

Minister Schauvlieg­e is niet onder de indruk van het vonnis. ‘We moeten nog kijken of we in beroep gaan, maar bij een eerste lezing lijkt het een formalitei­t om aan de eisen te voldoen’, zegt woordvoerd­er Jan Pauwels. ‘Het computermo­del van de VMM staat online, de experten van de Europese Commissie kunnen het al consultere­n. Daar staat voor die mensen dus weinig nieuws in. Maar we zullen dat nu formeel doorsturen. Het Luchtplan 2030 is goedgekeur­d binnen de regering en wordt onderworpe­n aan een openbaar onderzoek. Nog voor het einde van het jaar zal het definitief aangenomen zijn.’

Verregaand vonnis

De vraag is of de Vlaamse overheid er zo gemakkelij­k van afkomt. Greenpeace spreekt alvast van een ‘verregaand vonnis’. ‘De bijkomende gegevens meedelen aan Europa zal wel degelijk gevolgen hebben’, zegt luchtkwali­teitsexper­t Joeri Thijs. ‘De Commissie zal nu officieel kunnen vaststelle­n dat overal in Vlaanderen de normen worden overschred­en. Vlaanderen zal van Europa dus ook forser moeten optreden.’

Nu al worden de Vlaamse en de Brusselse overheden door Europa op de vingers getikt voor de overschrij­dingen in enkele officiële meetstatio­ns. Het Luchtplan 2030 dat minister Schauvlieg­e in de steigers heeft staan, volstaat volgens Thijs niet om aan de eisen van Europa te voldoen. ‘Ook de Belgische rechter oordeelt nu dat de overschrij­dingen in heel Vlaanderen binnen de kortst mogelijke periode ongedaan gemaakt moeten worden. Het Luchtplan is ambitieus op de langere termijn, maar maakt nergens duidelijk hoe we op korte termijn van die overschrij­dingen af geraken. Het is een begin, maar veel te vrijblijve­nd. Nergens lezen we een tijdsschem­a, laat staan hoe we bepaalde maatregele­n zoals een ultralagee­missiezone in de grote steden gaan realiseren. Er wordt ook niets concreet afgedwonge­n of opgelegd. Het plan zal moeten worden bijgestuur­d.’

‘We moeten nog kijken of we in beroep gaan, maar bij een eerste lezing lijkt het een formalitei­t om aan de eisen te voldoen’

JAN PAUWELS

Woordvoerd­er minister Schauvlieg­e

‘Het Luchtplan is een begin, maar veel te vrijblijve­nd. Het zal nu bijgestuur­d moeten

worden’

JOERI THIJS

Greenpeace

Dieselbans

Greenpeace is niet de enige organisati­e die erin slaagt via de rechtbank druk op de ketel te houden. Dinsdag haalde de Nederlands­e ‘klimaatzaa­k’ in hoger beroep haar slag thuis tegen de Nederlands­e staat, die verplicht wordt zijn klimaatins­panningen op te drijven. Eerder dit jaar maakten Duitse rechters de weg vrij voor dieselbans in de grote Duitse steden.

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets
 ?? © ircel ?? Het computermo­del van VMM en Vito waarop te zien is dat overal in Vlaanderen de Europese normen voor NO2 worden overschred­en.
© ircel Het computermo­del van VMM en Vito waarop te zien is dat overal in Vlaanderen de Europese normen voor NO2 worden overschred­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium