De Standaard

De Zegher krijgt steun uit kunstwerel­d

In een open brief betuigen 63 namen uit de Belgische en internatio­nale kunstwerel­d hun steun aan de geschorste museumdire­ctrice Catherine de Zegher.

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS

BRUSSEL I De onderteken­aars zeggen verbijster­d te zijn dat een internatio­naal gewaardeer­de curator als Catherine de Zegher na aanvallen in de media geïsoleerd is geraakt. Dat staat te lezen op vrtnws.be, dat de brief publiceerd­e.

De Zegher was directrice in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) toen er een discussie losbarstte over bruiklenen Russische avantgarde­kunst in het museum. Tien internatio­nale kunstkenne­rs noemden die in een open brief twijfelach­tig. In de nasleep daarvan besliste de stad Gent tot een tijdelijke schorsing van De Zegher als museumdire­ctrice.

Nu spreken 63 namen uit de kunstwerel­d hun steun uit aan de directrice. Onder hen specialist­en uit instelling­en als Centre Pompidou, Tate Modern en het Museum of Centempora­ry Art in Sydney. Voorts zijn er academici uit Harvard, Princeton en Oxford. Bij de kunstenaar­s die mee onderteken­en zijn onder meer Luc Tuymans, EijaLiisa Ahtila, Mona Hatoum en Craigie Horsfield.

De onderteken­aars spreken van een ‘mediacampa­gne zonder feitelijke basis’ met aantijging­en tegen het museum en de daar gepresente­erde collectie. Ze vinden dat De Zegher het slachtoffe­r is van ‘trial by media’.

Tot op heden, zeggen de 63, is de situatie van de tijdelijke schorsing ongewijzig­d. Ze zeggen dat er nog geen bijkomend wetenschap­pelijk onderzoek of geen onafhankel­ijke materiaalt­echnische expertise is aangevat door de stedelijke, regionale of nationale overheid om uitspraak te doen over de authentici­teit van de werken. Daardoor, schrijven ze, blijven de aantijging­en in leven. Ze vrezen dat de situatie blijft hangen, zonder oplossing in zicht.

Momenteel lopen er twee onderzoeke­n. De stad Gent vroeg een audit bij Ernst&Young om na te gaan of het museum de bruiklenen zorgvuldig genoeg heeft gescreend vooraleer ze te exposeren.

Het parket van Gent nam de geexposeer­de werken en relevant documentat­iemateriaa­l in beslag. Beide onderzoeke­n lopen nog en er is tot dusver nog geen informatie over beschikbaa­r.

De 63 vragen de overheid om zich niet te laten beïnvloede­n in haar oordeel en onafhankel­ijk te blijven van een ‘zekere kunstmarkt die gelinkt is aan geld en macht.’

Over de twee lopende onderzoeke­n is er tot dusver geen informatie

 ?? © Alexander Meeus ?? Catherine de Zegher is momenteel geschorst.
© Alexander Meeus Catherine de Zegher is momenteel geschorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium