De Standaard

Leraar worden is niet meer sexy

Tien procent minder studenten kiest voor de lerarenopl­eiding kleuterond­erwijs. Studierich­tingen waarin digitalise­ring en ondernemen centraal staan, zitten in de lift.

- VAN ONZE REDACTRICE MARTHE SAELENS

Aan de Kortrijkse hogeschool Howest kunnen studenten leren hoe computer

BRUSSEL I Vandaag studeren er 122.775 studenten aan de Vlaamse hogeschole­n. Ongeveer een kwart daarvan zijn zogenaamde generaties­tudenten, studenten die net zijn afgestudee­rd in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit de cijfers die het VLHORA, de Vlaamse Hogeschole­nraad, gisteren heeft bekendgema­akt. Het aantal hogeschool­studenten daalt lichtjes in vergelijki­ng met het vorige acade miejaar.

Opleidinge­n in de gezondheid­szorg trekken almaar minder studenten aan. Daar daalt het aantal studenten met bijna 4 procent. Ook de lerarenopl­eidingen zijn minder populair. Momenteel volgen er 3.746 studenten een lerarenopl­eiding kleuterond­erwijs. Dat is bijna 10 procent minder dan vorig jaar. Ook in de lerarenopl­eidingen voor het secundair onderwijs en het basisonder­wijs is de interesse gedaald met 5,17 en 2,44 procent.

Negatieve connotatie

‘De constante stroom van kritiek en negatieve berichtgev­ing over de lerarenopl­eiding hebben een impact op de keuze van toekomstig­e studenten’, zegt Hilde Meysman, opleidings­hoofd van de lerarenopl­eiding secundair onderwijs op de Arteveldeh­ogeschool in Gent. ‘De maatschapp­elijke waardering van de leraren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium