De Standaard

Arrestatie na moord Marinova

Terwijl in haar thuisland het debat over het gebrek aan persvrijhe­id oplaait, heeft Duitsland een verdachte opgepakt voor de moord op de Bulgaarse Viktoria Marinova.

- HAMBURG/BRUSSEL BERG, DS) I

(BLOOMDe verdachte die in Duitsland is gearrestee­rd, op verzoek van de Bulgaarse autoriteit­en, heet Severin Krasimirov. Volgens de Bulgaarse minister van Binnenland­se Zaken stemt zijn DNA overeen met bewijs dat op de plaats delict werd teruggevon­den.

Viktoria Marinova was anker bij het lokale televisies­tation TVN en had in haar laatste uitzending een onderzoeks­journalist uit Roemenië en een uit Bulgarije te gast. Beiden deden onderzoek naar misbruik van Europese subsidies in Bulgarije. Ze is al de derde journalist in minder dan een jaar tijd die in een EUlidstaat is vermoord, na Daphne Caruana Galizia in Malta in oktober 2017 en Jan Kuciak in Slovakije in februari.

Volgens de Bulgaarse autoritei Viktoria Marinova was ten is er op dit moment geen bewijs dat de verkrachti­ng en moord op Marinova verband zouden houden met haar werk als journalist­e. Sotir Tsatsarov, de hoofdaankl­ager die met de zaak is belast, zegt dat de moordaansl­ag eerder lijkt op een niet geplande seksuele aanval tegen de jonge vrouw, met fatale afloop. Tegelijk houdt hij andere opties nog open.

Media onder vuur

Marinova was dertig jaar. Het lijk van de journalist­e is zaterdag gevonden in een park aan de oever van de Donau. Een dag later vluchtte Severin Krasimirov weg uit Bulgarije, naar Duitsland. Hij is in absentia aangeklaag­d en er is een Europees aanhouding­sbevel tegen hem uitgevaard­igd. Een eerdere verdachte, die dinsdag was opgepakt, is inmiddels weer vrijgelate­n.

De brutale moord op de jonge journalist­e heeft een schok door Bulgarije gejaagd. Hoewel de autoriteit­en de link met haar werk (nog) niet hebben vastgestel­d, doet haar dood de discussie over persvrijhe­id weer oplaaien. Andere Bulgaarse journalist­en hebben sterke vermoedens dat deze moord wel degelijk een politieke dimensie heeft. Ze spreken van een ‘vreselijke’ sfeer tegen de media in Bulgarije en zeggen dat journalist­en routinemat­ig worden lastiggeva­llen.

Bulgarije staat op plaats 111 op een lijst van 180 landen wat betreft de persvrijhe­id, volgens de lijst van de internatio­nale persvereni­ging Reporters zonder Grenzen. (iro)

 ?? © ap ?? anker bij een lokaal televisies­tation.
© ap anker bij een lokaal televisies­tation.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium