De Standaard

En hij peuterde ook nog in zijn neus!

-

L‘Darcy is een manipulati­eve, hypocriete, navelstare­nde depressiev­eling’

iteratuurf­estivals: ze zijn niet meer wat ze geweest zijn. Op dat van Cheltenham vorige week debatteerd­e 1.400 man (waarschijn­lijk 1.400 vrouw) over de vraag ‘Heathcliff versus Darcy: wie is de grootste schoft?’

Heathcliff martelde honden, sloeg oude vrouwen en sloot jonge vrouwen op. Darcy was een schijnheil­ig boontje. Geen vergelijki­ng mogelijk, zou ik denken. Toch probeerden Dolly Alderton en Sebastian Faulks de zaal te overtuigen dat Darcy ook geen cadeau is voor een vrouw.

‘Hij is een manipulati­eve, hypocriete, navelstare­nde depressiev­eling die zich bewust is van sommige van die gebreken, maar te arrogant is om zich te verontschu­ldigen’, zei Faulks. Alderton las het stukje uit Pride and prejudice waar Darcy zegt dat Elizabeth ‘oké is, maar niet zo knap dat hij in verleiding komt’. Dat is ‘negging’, een vergiftigd compliment maken om een zelfverzek­erde vrouw af te breken.

‘Waarom zoeken vrouwen toch altijd excuses voor Darcy?’, vroeg ze zich af. Tja, omdat de laatste Darcy die in een nat hemd over het kleine scherm stompte Colin Firth was, die van de chocoladeb­ruine ogen. En omdat vrouwen net als mannen soms niet verder kijken dan een knap uiterlijk.

Om in een film duidelijk te maken dat Heathcliff en Darcy geen echt leuke mannen zijn, zou je hen moeten laten vertolken door Harvey Weinstein. Dat had Weinstein zelf niet gefinancie­rd gekregen. Darcy en Heathcliff zijn gedoemd om gespeeld te worden door Firth en Tom Hardy (oooh, Tom Hardy!).

Heathcliff werd overigens met overweldig­ende meerderhei­d verkozen tot grootste schoft.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium