De Standaard

Studie naar homeopathi­e doet stof opwaaien

Een onderzoek dat na review gepublicee­rd werd in het vakblad ‘Scientific Reports’ beweert dat homeopathi­sche toediening van plantengif pijn kan verlichten bij ratten. Niet iedereen is overtuigd.

- ILJA VAN BRAECKEL

Homeopathi­e vertrekt vanuit het standpunt dat aandoening­en behandeld kunnen worden door stoffen die gelijkaard­ige symptomen veroorzake­n. Die worden verdund in water of alcohol tot er maar een paar moleculen overblijve­n. Homeopaten beweren dat het water of alcohol het contact met de stoffen onthoudt, en daardoor geneeskrac­htig wordt.

Plantengif

Daar deed een Indiaas onderzoeks­team onderzoek naar, met financiële steun van de United Arab Emirates University. Ze gebruikten een extract van Toxicodend­ron pubescens, een giftige plant die voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het plantengif wordt gebruikt omdat het volgens alternatie­ve geneeskund­e ontsteking­sremmend zou zijn, artritis zou behandelen en het immuunsyst­eem stimuleert. In het onderzoek werd het gif homeopathi­sch verdund om het pijnstille­nde effect te meten bij ratten met chronische zenuwpijn.

Dat effect werd beoordeeld door te kijken hoe snel de ratten een pootje terugtrokk­en wanneer het in koud of warm water werd gedompeld. De controlegr­oepen kregen water of gabapentin­e toegediend, een geneesmidd­el dat gegeven wordt tegen chronische zenuwpijn. Volgens het onder zoek was het homeopathi­sche middel even effectief als gabapentin­e om ontsteking­en tegen te gaan en pijn bij ratten te vermindere­n.

Het resultaat krijgt veel bijval van homeopaten, die beweren dat het effect van homeopathi­e nu als een paal boven water staat. ‘We hopen dat dit andere onderzoeke­rs aanspoort om klinische studies uit te voeren’, zegt Chandragou­da Patil van het R.C. Patel Institute of Pharmaceut­ical Education and Research aan de nieuwsdien­st van het blad Nature. Maar er komt veel kritiek vanuit wetenschap­pelijke hoek.

Slordig onderzoek

De methodolog­ie roept vragen op. De experiment­ele groepen waren klein: er werden maar acht proefdiere­n gebruikt, wat bijzonder weinig is. De proefopzet leende zich tot onbetrouwb­aarheid want de onderzoeke­rs wisten tijdens het experiment welk middel en in welke dosis toegediend was aan welke rat. Die kennis kan tot vooroordel­en leiden die de resultaten vertekenen.

In het wetenschap­pelijke artikel waren twee identieke figuren opgenomen die de resultaten geven van twee verschille­nde experi menten, wat heel onwaarschi­jnlijk is. Ook de verdunning was niet duidelijk: in de figuren wordt er gesproken over een homeopathi­sche verdunning van 1 op 100.000.000, in de tekst is die verdunning 10 triljard keer groter. ‘Het wordt wel vaker gedaan: als je genoeg dingen meet op genoeg momenten, vind je altijd wel ergens cijfers die met statistisc­he foefjes een effect aantonen’ zegt Willem Betz, arts en stichtend lid van de sceptische vereniging Skepp. Op zijn minst gezegd slordig onderzoek dus. ‘Onderzoeke­n of het plantengif pijnstille­nd zou zijn, kon veel eenvoudige­r en transparan­ter’ zegt Betz. ‘Jammer dat proefratte­n de dupe worden van wankel onderzoek. Dit soort studies houdt nooit lang stand. Bovendien zijn de reviewers bijzonder laks geweest.’

Correcties

Dat erkent ook het publiceren­de tijdschrif­t. De studie wordt opnieuw onder de loep genomen en waar nodig zal het artikel worden gecorrigee­rd of geschrapt. Voorlopig ziet het ernaar uit dat geen robuust en reproducee­rbaar wetenschap­pelijk bewijs is geleverd dat water geneeskrac­htig kan worden gemaakt door homeopathi­e.

‘Als je genoeg dingen meet op genoeg momenten, vind je altijd wel ergens cijfers die met statistisc­he foefjes een effect aantonen. Dit soort studies houdt nooit lang stand’

WILLEM BETZ

Arts

 ?? © rr ?? De onderzoeke­rs gebruikten een extract van ‘Toxicodend­ron pubescens’, een giftige plant die voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
© rr De onderzoeke­rs gebruikten een extract van ‘Toxicodend­ron pubescens’, een giftige plant die voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium