De Standaard

Metershoge messen van ijs op Jupitermaa­n

Een ruimterobo­t parkeren op Europa, de maan van Jupiter, kan moeilijk zijn door hoge ijsstructu­ren. Dat zeggen Amerikaans­e en Britse onderzoeke­rs in ‘Nature Geoscience’.

- ILJA VAN BRAECKEL IJsmessen in de hoge Andes.

De interesse in Jupitermaa­n Europa is groot onder wetenschap­pers, omdat alles erop wijst dat er vloeibaar water is, niet ver onder het ijsoppervl­ak. Daardoor is de maan een uitstekend­e kandidaat voor buitenaard­s leven, want waar water is, is meestal leven. Eerder dit jaar kondigde de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie Nasa aan dat ze 195 miljoen dollar wil investeren in de ontwikkeli­ng van een robotlande­r. Die zou Europa in kaart moeten brengen.

Daarom vroegen onderzoeke­rs zich af hoe het bevroren ijsoppervl­ak er precies uit ziet. ‘We wisten dat ijs patronen krijgt als zonlicht erop schijnt’, zegt Daniel Hobley van de Cardiff University en hoofdauteu­r van het wetenschap­pelijk artikel. ‘Maar nog niet welke dat zijn op Europa. Het bleken ijsmessen te zijn.’

IJsmessen worden gevormd op droge plaatsen waar de zon ijs verdampt in plaats van het te smelten. Als de zon hoog boven een ijsvlakte staat, komen er kleine heuveltjes en gaatjes tevoorschi­jn aan het op pervlak. De gaatjes zijn donkerder en absorberen meer zonlicht dan de lichte heuveltjes. Zo blijft het ijs ongelijk verdampen. Uiteindeli­jk blijven er dunne hoge bladen ijs over. Ze lijken op vooroverge­bogen monniken en worden ook wel ‘penitentes’ genoemd, maar het Spaanse woord voor ‘boeteling’. Op aarde vind je ze op de koude bergtoppen van het Andesgeber­gte.

‘Op Europa zijn er geen seizoenen, de zon staat altijd hoog aan de hemel’, zegt Hobley. ‘Rond de evenaar groeien penitenten sneller dan ze kunnen afslijten door de weersomsta­ndigheden’. Uit de berekening­en blijkt dat ze gemiddeld 15 meter hoog zijn. Toekomstig­e robotlandi­ngen rond de evenaar zijn dus riskanter dan gedacht.

‘De Europa Clipper (een ruimteprog­ramma dat Jupiter in kaart zal brengen, red.) wordt in 2022 gelanceerd en zal gedetaille­erde beelden maken van het maanopperv­lak.’ zegt Hobley. ‘Dat zal de aanwezighe­id van ijsmessen definitief bevestigen’.

‘We wisten dat ijs onder de zon patronen vormt maar nog niet welke’

DANIEL HOBLEY

Onderzoeke­r aan de Cardiff University

 ?? © istock ??
© istock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium