De Standaard

Chinese douane creëert schokgolve­n in Parijs

- DE GROTE MARKT

Het lijkt soms een symbolisch­e formalitei­t, die passage langs het poortje ‘niets aan te geven’ na een buitenland­se trip. Maar de douane op de luchthaven van Sjanghai ziet het anders. Sinds kort worden terugkomen­de vakantiega­ngers streng gecontrole­erd op de import van luxegoeder­en waarvoor invoerrech­ten verschuldi­gd zijn. Vorige week bracht de Chinese nationale radio een item over de strengere controles, waarna het onderwerp op social media hoge toppen scheerde. Beelden van douaniers die de bagage van argeloze reizigers doorzochte­n op zoek naar dure kleding of schoenen, vonden razendsnel hun weg via het internet. Chinezen mogen voor 5.000 yuan (626 euro) invoeren zonder invoerrech­ten te betalen. Daarboven moet gemiddeld 7 procent invoertaks betaald worden, een tarief dat in juli werd gehalveerd.

Gisteren bereikten de schokgolve­n ook Parijs. Het aandeel van het luxeconglo­meraat LVMH daverde ruim 7 procent lager, ondanks een uitstekend kwartaalra­pport. In een telefonisc­he toelichtin­g aan analisten moest financieel directeur JeanJacque­s Guiony de berichten bevestigen. ‘De Chinese autoriteit­en passen hun wetten soms extra streng toe, en dat zien we nu gebeuren.’ In het afgelopen kwartaal lag de groei uit China nog wel 15 procent hoger, maar voordien was dat 20 procent.

De Chinese overheid verlangt na het halveren van de invoertari­even in ruil een striktere naleving

De toekomstig­e gevolgen kunnen groot zijn, want de Chinezen zijn goed voor ongeveer een derde van wat de Franse luxesector aan handtassen, shawls en pumps produceert. Heel wat Chinese toeristen maken van hun bezoek aan Parijs of andere Europese steden gebruik om fors in te slaan. Vervolgens verpatsen ze hun buit op de grijze markt in China. Tegen een forse winst, uiteraard, maar dan nog zijn de producten goedkoper dan wat ze in de Chinese winkels van Louis Vuitton of Dior kosten. Het verschijns­el, bekend als daigou, heeft al dusdanige vormen aangenomen dat de luxewinkel­s in Parijs een plafond hebben gezet op het aantal stuks dat een klant kan aankopen.

De vrees dat de vraag uit China aan het afzwakken is, werd vorige week aangewakke­rd door een uitgelekte interne videoboods­chap van Gucci. De topman van dit luxemerk zei daarin dat ‘we er rekening mee moeten houden dat de groei op een bepaald moment gaat afzwakken’.

De strengere houding van de Chinese douane wordt soms in verband gebracht met de handelsoor­log met de Verenigde Staten. Maar waarschijn­lijker is dat de overheid na het halveren van de tarieven in ruil een striktere naleving verlangt.

Niet alleen LVMH deelde in de klappen. Kering, de groep boven Gucci en SaintLaure­nt, zag zijn koers gisteren zelfs met bijna 10 procent in elkaar klappen. Het Zwitserse Richemont, eigenaar van Cartier, moest 4 procent achteruit. Hermès gaf 5 procent prijs.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium