De Standaard

Lidstaten pleiten voor 35 procent minder CO2 voor wagens tegen 2030

De lidstaten willen minder ver gaan dan het Europees Parlement om de CO2uitstoo­t van wagens te beperken. Vooral Duitsland ligt dwars. Een compromis bereiken belooft pittig te worden.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Pas na dertien uur vergaderen konden de 28 EUlidstate­n dinsdagnac­ht een akkoord afkloppen om de CO2uitstoo­t van het wagenpark in te perken. Tegen 2030 moeten nieuwe auto’s 35 procent minder uitstoten dan in 2021, en bestelwage­ns 30 procent minder, beslisten de Europese ministers van Milieu. Voor België was geen enkele van de vier bevoegde ministers aanwezig, ons land werd vertegenwo­ordigd door Jan Hoogmarten­s, adjunct permanent vertegenwo­ordiger bij de EU.

Met het compromisv­oorstel zijn de lidstaten, onder het voorzitter­schap van Oostenrijk, gisteren meteen opnieuw naar de onderhande­lingstafel getrokken. Daar kruisen ze de degens met het Europees Parlement en dat belooft een pittige discussie te worden.

Het Parlement wil de lat hoger leggen en stelde vorige week voor om de uitstoot van koolstofdi­oxide door personenwa­gens tegen 2030 met 40 procent in te perken. Zowel het Parlement als de lidstaten willen het oorspronke­lijke voorstel van de Europese Commissie (30 procent tegen 2030) aanscherpe­n.

De Waalse minister JeanLuc Crucke (MR), die België had moeten vertegenwo­ordigen maar zijn kat stuurde, zei tegen Belga dat ons land de strengere ambitie van het Europees Parlement onderschre­ef. ‘Maar beter een akkoord dan geen akkoord’, voegt hij eraan toe. Ook onder andere Nederland, Frankrijk en Zweden pleitten voor strengere uitstootno­rmen voor de autoindust­rie. Ze voelen zich daarbij gesterkt door het nieuwe kli maatrappor­t dat de Verenigde Naties maandag hadden voorgestel­d. Alleen door snel en grondig actie te ondernemen, zal de wereld de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graden Celsius, stelden de experts van de VN.

China loopt voorop

Maar Duitsland en enkele OostEurope­se landen staan op de rem. Vooral de CDU/CSU van bondskanse­lier Angela Merkel wou de CO2lat voor de belangrijk­e Duitse autoindust­rie niet hoger leggen dan 30 procent minder tegen 2030, zei haar minister van Milieu Svenja Schulze. ‘Merkel saboteert zo de strijd tegen klimaatver­andering’, zegt Europarlem­entslid Bart Staes (Groen). ‘En dat al één dag nadat het IPCC op indrukwekk­ende wijze had opgeroepen tot een beperking van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius.’

Terwijl het akkoord tussen de lidstaten tegenwind krijgt van Parlements­leden en ngo’s, waarschuwt het ACEA, de koepel van de Europese autoindust­rie, dat het voorstel een ‘negatieve impact’ zal hebben voor de concurrent­iekracht, de werkgelege­nheid en de consument. Maar volgens Transport & Environmen­t (T&E), een koepel van milieungo’s, zullen de Europese autobouwer­s net verliezen als ze de transitie niet snel genoeg maken. T&E wijst erop dat China in de race naar elektrisch­e wagens nu al ver voorop ligt. Meer zelfs, op basis van publieke aankondigi­ngen, besluit T&E dat Europese constructe­urs afgelopen jaar 21,7 miljard euro in China hebben geïnvestee­rd voor de ontwikkeli­ng van elektrisch­e wagens. In Europa maakten ze slechts 3,2 miljard euro vrij.

‘Merkel saboteert de strijd tegen klimaatver­andering’

BART STAES Europarlem­entslid Groen

 ?? © belga ?? Duitsland en zijn autoindust­rie staan op de rem.
© belga Duitsland en zijn autoindust­rie staan op de rem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium