De Standaard

Een bronzen beeld €13.523

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Hij staat er! Voorlopig nog onder een houten kist, maar vanaf 20 oktober kijkt de bronzen koning Willem I onverstoor­baar uit over de Gentse Reep. U vindt het wel wat hebben, zo’n tijdloos eerbetoon? De ideale manier om uw politieke voorbeeld, (schoon)moeder, bedrijfsle­ider of – waarom niet – uzelf in de bloemetjes te zetten! Maar wat kost dat, zo’n levensgroo­t bronzen beeld?

Ontwerp

Voor een beeld met enige omvang raden we u voor het ontwerp de hulp aan van een geschoolde beeldhouwe­r. Naast talent vraagt zo’n beeld immers veel technische kennis. Kunstenaar Guy Du Cheyne ontwierp het beeld van Willem I. Ook op zijn conto: Meneer Pheip (Moerbeke) en JeanClaude Van Damme (Anderlecht).

‘Manshoge beelden zijn mijn specialite­it, al maak ik daarnaast ook vergroting­en voor andere kunstenaar­s’, zegt Du Cheyne. In zo’n levensgroo­t beeld kruipt snel maanden werk. ‘Willem I leeft natuurlijk niet meer, dus ben ik beelden, schilderij­en en etsen van hem gaan opzoeken. Ik heb me ook verdiept in de klederdrac­ht van die tijd, welke eretekens hij droeg … Daarnaast werk ik met een model om de anatomie en kledingplo­oien juist weer te geven.’

De kunstenaar start met een schets, waarna hij met de opdrachtge­ver de definitiev­e houding en klederdrac­ht bepaalt. Daarna maakt hij een klein prototype uit plastiline, een kleisoort die niet hard wordt. Gaat de opdrachtge­ver akkoord? Dan last Du Cheyne een skelet met de juiste verhouding­en, waarrond het definitiev­e ontwerp komt in klei. Prijskaart­je voor een levensgroo­t beeld?

6.000 à 7.000 euro.

Gieten

Volgende stap? De gieterij! Kunstbrons­gieterij De Groeve in Merelbeke realiseert beelden van

5 cm tot 5 meter voor amateurs, (bekende) kunstenaar­s en overheden. ‘We werken steeds volgens de verlorenwa­smethode’, zegt zaakvoerst­er Sara De Groeve. Daarbij wordt eerst een ‘negatief’ gemaakt van het ontwerp met siliconen (zacht) en epoxyhars (hard). In die mal wordt met een penseel was aangebrach­t, tot de mal eraf kan en er een hol wasmodel overblijft. Op dat model wordt een gietsystee­m aangebrach­t.

Daarna wordt het in gekapseld in vuurvast materiaal. Het geheel gaat vervolgens de oven in. De was smelt weg en in de overgeblev­en holte wordt brons gegoten. ‘Zoals een chocoladee­i.’ Het vuurvaste materiaal wordt weggekapt, het gietsystee­m afgezaagd en de naden weggewerkt. De laatste stap is het ‘patineren’: kleur aanbrengen door middel van een chemische stof en verwarming.

‘Brons is geen goedkoop materiaal, maar het zijn vooral de uren die de prijs bepalen’, besluit Sara De Groeve. Kostprijs voor een levensgroo­t beeld van een mens: 6.000 à 7.000 euro, afhankelij­k van de complexite­it.

3D

Moet uw beeld vooral levensecht zijn? Dan kunt u ook terecht bij het Nederlands­e Photosculp­tura, een digitale beeldhouwe­r. Zaakvoerde­r Roel van der Burg combineert 3Dtechnolo­gie en traditione­le methodes om efficiënt levensecht­e bronzen beelden en plaquettes te maken. Het grote voordeel? Dankzij de 3Dtechnolo­gie hoeft het model maar vijf minuten te poseren. Het wasmodel wordt geprint met een 3Dprinter. De rest van het proces verloopt ambachteli­jk. Het nadeel is dat de techniek (voorlopig) duurder is dan het handmatige proces. Reken voor een manshoog standbeeld – inclusief retouches, sokkel, persoonlij­k bijwonen van maakproces en feestelijk­e onthulling – op 40.000 euro.

Sokkel

Een mens plaatst u beter niet op een voetstuk, tenzij het om een exemplaar van brons gaat. Niemand houdt van verzakking­en. Een sokkel kan in verschille­nde materialen, maar het in België gewonnen arduin is veruit de populairst­e grondstof. ‘Ik verwijs mensen meestal door naar iemand die grafzerken vervaardig­t’, zegt De Groeve. ‘Het klinkt misschien wat vreemd, maar die mensen zijn gespeciali­seerd in het werken met natuurstee­n.’ Bij VASP Natuurstee­n kost een sokkel uit arduin van 10 centimeter dik (één meter op één meter) 523 euro.

Besluit

Een levensgroo­t bronzen beeld hebt u vanaf 13.523 euro. Afhankelij­k van de techniek kan de prijs oplopen tot 40.000 euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © fvv ??
© fvv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium