De Standaard

Sluit uw eigen pensioenpl­an af

Een aanvullend pensioen is geen overbodige luxe. Vindt uw werkgever van niet? Room dan zelf vanaf volgend jaar, vrijwillig, een stukje van uw loon af voor een extra pensioen.

- FRIDA DECEUNYNCK

Naar schatting een derde van alle werknemers heeft (nog) geen groepsverz­ekering of pensioenfo­nds via zijn werkgever. Voor hen is er een nieuwe pensioensp­aarvorm: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW), naar het voorbeeld van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandi­gen (VAPZ). Daarmee kunt u op vrijwillig­e basis een stukje van uw loon opzij laten zetten voor een aanvullend pensioen. Als alles volgens plan verloopt, zou de nieuwe formule vanaf volgend jaar beschikbaa­r moeten zijn.

Welk bedrag wordt er afgehouden van mijn loon? U mag zelf het bedrag van de premie kiezen. De jaarpremie is begrensd tot maximaal 3 procent van uw brutoloon of 1.600 euro (het hoogste van beide). Men kijkt daarvoor naar uw loon van twee jaar geleden. Had u in 2017 bijvoorbee­ld een brutoloon van 60.000 euro, dan mag u maximaal 1.800 euro storten in 2019. Voor lonen tot circa 53.000 euro ligt de grens op 1.600 euro per jaar.

Hebt u al een groepsverz­ekering, dan worden de betaalde pre mies afgetrokke­n van het maximumbed­rag. Heeft uw werkgever twee jaar geleden 300 euro gestort voor een groepsverz­ekering, dan kunt u vrijwillig nog 1.300 euro laten inhouden voor een VAPW (of meer als de 3 procentgre­ns hoger ligt dan 1.600 euro).

Moet ik belasting en sociale bijdragen betalen op deze bijdragen?

De betaalde premies geven recht op een belastingv­erminderin­g van 30 procent. Die wordt meteen verrekend via een korting op de bedrijfsvo­orheffing. Kiest u bijvoorbee­ld voor een premie van 100 euro per maand, dan krijgt u een korting van 30 euro, waardoor u netto slechts 70 euro moet inleveren van uw loon. Aan uw sociale bijdragen verandert er niets. Die worden berekend op uw volledige loon, inclusief de betaalde pensioenpr­emie.

Welk rendement mag ik verwachten?

De wet laat twee formules toe. Met een tak 21plan is uw kapitaal gegarandee­rd. Tak 23plannen zijn gekoppeld aan beleggings­fondsen en kunnen in waarde schomme

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium