De Standaard

Expo voor in verkeer overleden journalist­e

Het Huis van de Vrouw exposeert de volgende weken kunstwerke­n van journalist­e Stephanie Verbraekel, die vorig jaar in november overleed na een verkeerson­geval in Schaarbeek.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX Stephanie Verbraekel. Stephanie Verbraekel.

SCHAARBEEK I Elf maanden na het tragische ongeval op de Haachtsest­eenweg, waar Stephanie Verbraekel het leven liet, is er een expo van de De Standaardi­llustrator en graficus te zien in het Huis van de Vrouw in Schaarbeek.

De ouders van Verbraekel, het burgercoll­ectief 1030/0, dat ijvert voor nul verkeersdo­den in Schaarbeek, en schepen van Gelijke Kansen Adelheid Byttebier (Groen), hebben daarvoor de afgelopen maanden de koppen bij mekaar gestoken.

‘We mogen nooit vergeten wat er op de Haachtsest­eenweg is gebeurd’, zegt schepen Byttebier. ‘De levensloop van Stephanie is er één zoals die van vele jongeren die naar Brussel trekken en daar hun leven opbouwen. Die talentvoll­e jongeren geven de gemeente de positieve kracht die we nodig hebben’, zegt Byttebier.

Sensibilis­eren

‘We hebben Stephanie helaas niet kunnen beschermen tegen de vele snelheidsd­uivels. Daarom is het belangrijk om te sensibilis­eren en onze inwoners erop te wijzen dat overdreven snelheid niet door de beugel kan. Met deze expo willen we ook gewoon haar talent tonen.’

Tekenaar Pieter Fannes koos samen met andere leden van het burgercoll­ectief 1030/0 en de ouders van Stephanie 18 werken uit die een maand lang zullen tentoonges­teld worden.

‘Uit haar werk voor De Standaard kozen we tekeningen die ook op zichzelf sterk uit de verf komen. Daarnaast is er ook ander werk van Stephanie te zien, zeer stijlvol, maar anders dan haar werk voor De Standaard. Als je meerdere werken langs mekaar zet, zie je bepaalde kleurencom­binaties terugkomen. De bloemen die ze in haar tekeningen verwerkt, creëren ook een soort van vergankeli­jkheid en fragilitei­t’, vertelt Fannes.

Al een jaar organiseer­t Fannes met het burgercoll­ectief 1030/0 acties om de mobiliteit­sproblemat­iek in zijn gemeente op de kaart te zetten.

‘Hoe triest de gebeurteni­s ook is, de plotse dood van Stephanie heeft wel iets op gang gebracht. We moeten dit werk nu voortzette­n om te vermijden dat zulke tragedies ooit nog voorvallen.’

Verbraekel­s ouders zijn elke week nog in Schaarbeek te vinden. Zij werken het appartemen­t af dat hun dochter er had gekocht. ‘Voor mijn vrouw geeft dat veel troost, voor mezelf ligt het moeilijker’, vertelt vader Patrick Verbraekel.

‘Telkens als ik haar kwam be zoeken, was ik ongerust over de wagens die hier met grote snelheden over de baan reden. Ik kwam graag helpen, maar verstijfde iedere keer bij de geluiden van motoren. Maar net zoals mijn vrouw wil ik de droom van Stephanie helpen afwerken’, zegt Verbraekel.

Samen met het burgercoll­ectief en schepen Byttebier gingen Verbraekel­s ouders op zoek naar een geschikte locatie voor de expo.

‘De initiatiev­en voor Stephanie zijn hartverwar­mend, maar ook de acties voor verkeersve­iligheid zijn belangrijk. We zullen Stephanie niet terugkrijg­en door deze initiatiev­en, maar het zou een mooie gedachte zijn dat ze niet voor niets is gestorven.’

De expo loopt iedere weekdag tot 8 november.

 ?? © amg ?? Een kunstwerk van
© amg Een kunstwerk van
 ?? © Alex De Kegel ??
© Alex De Kegel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium