De Standaard

Draailus tramlijn 19 zal verdwijnen

-

Binnen drie jaar zouden er geen trams meer rijden op de lus door de Brusselstr­aat en Guido Gezellestr­aat in GrootBijga­arden. Volgens schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur (NVA) levert de aanpassing tal van voordelen op.

Tramlijn 19 maakt een lusbewegin­g die nog dateert van toen trams fysiek moesten keren. Nu er zowel vooraan als achteraan stuurcabin­es zijn, is dat niet meer nodig.

‘We voeren daarom sinds een paar maanden gesprekken met de vervoersma­atschappij om te kijken of het mogelijk is om de lusbewegin­g die de tram vandaag maakt stop te zetten. Dat blijkt perfect mogelijk. De gesprekken lopen zeer vlot en constructi­ef’, zegt Quaghebeur.

Volgens Quaghebeur kunnen mits een afschaffin­g heel wat aanslepend­e problemen in de Dansaertla­an en Brusselstr­aat opgelost worden. De gevaarlijk­e rotonde kan weg en de fiets en voetpaden kunnen veiliger gemaakt worden. De buurtbewon­ers zullen ook minder hinder ondervinde­n.

Uit de gesprekken blijkt dat MIVB de ingreep plant in 2021.

Daniel Gorsen van Begrafenis­ondernemin­g Gorsen Fonteyne in de Guido Gezellestr­aat, reageert in eerste instantie tevreden maar heeft ook zijn bedenkinge­n.

‘Het geluid van de trams zijn we gewoon geworden, het getril daarentege­n blijf je voelen en is soms extreem’, zegt hij. ‘Toch vrees ik dat deze beslissing er komt om later de spooroverw­eg verderop af te sluiten, waardoor er geen passage meer zal zijn door de straat. Als buurtbewon­er ben ik daar blij om, maar als zaakvoerde­r sta ik daar niet voor te springen’, zegt hij. (jvi) zeggen dat ze ademhaling­sproblemen hebben door de schimmel en daarvoor dagelijks cortisonen moeten nemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium