De Standaard

Sluiting doortrekke­rsterrein hangt in de lucht, alternatie­ve locatie al besproken Tachtigtal dieren in beslag genomen bij ‘recidive dierenbeul­en’

-

De Vlaamse overheid vraagt om het doortrekke­rsterrein in Huizingen te sluiten. NVAministe­rs Ben Weyts (NVA) en Liesbeth Homans (NVA) bereikten al een akkoord. Gedeputeer­de Tie Roefs (Groen) en burgemeest­er Hugo Vandaele (CD&V) vallen uit de lucht, maar zijn niet tegen.

Het doortrekke­rsterrein is al een half jaar gesloten in afwachting van een grondige vernieuwin­g. Als het van Weyts afhangt, gaat het nooit meer open. Hij bereikte daarover al een akkoord met bevoegd minister Homans. Ook een alternatie­ve locatie werd al besproken. Het gaat om een terrein dat eigendom is van Vlaanderen en op korte termijn vrijgemaak­t kan worden.

Het doortrekke­rsterrein heeft al de nodige overlast veroorzaak­t. De Beerselse burgemeest­er Hugo Vandaele (CD&V) staat niet weigeracht­ig tegenover een verhuizing. ‘Van mij mag het terrein gerust weg.’ (ssj)

Op een boerderij in Pepingen zijn gisteren zowat zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen in beslag genomen wegens dierenverw­aarlozing. De veehouders werden eerder al meermaals veroordeel­d omdat ze hun dieren onvoldoend­e hadden verzorgd. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) reageert furieus op de ‘recidive dierenbeul­en’.

De recentste uitspraak dateert van april 2017. Toen veroordeel­de het Brusselse hof van beroep het koppel veehouders tot geldboetes van 30.000 euro. Het hof legde ook een definitief verbod op om nog langer dieren voor landbouwdo­eleinden te houden.

De eerste vaststelli­ng van dierenverw­aarlozing op de boerderij dateert al van 2005. ‘Als het aan mij ligt, gaan die mensen naar de gevangenis’, zegt Weyts.

(belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium