De Standaard

Een klap die lang kan nazinderen

Net als bij de affaireBel­lemans begin jaren 80 davert het Belgische voetbal op zijn grondveste­n. De mogelijke gevolgen zijn enorm.

- NICO TANGHE

BRUSSEL I De grootschal­ige politieact­ie, waarbij gisteren alles samen liefst 220 politieage­nten betrokken waren, herinnert sterk aan het omkoopscha­ndaal dat het Belgische voetbal begin jaren 80 op zijn kop zette. Maar dan nóg groter. Boven op de 44 huiszoekin­gen in eigen land, onder meer bij Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk, Standard, KV Oostende, Kortrijk, KV Mechelen en Lokeren, vonden er ook dertien in het buitenland plaats (in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië). Verder werden er ook huiszoekin­gen verricht bij onder meer exadvocate­n en juweliers, en werden twee journalist­en als getuige verhoord.

Bijna 35 jaar geleden belandde de Brusselse onderzoeks­rechter Guy Bellemans in een zoektocht naar een zwartgeldc­ircuit eveneens in de achterkame­rs van het Belgische topvoetbal. Net als nu botste het gerecht ook toen in het onderzoek naar grootschal­ige fiscale fraude al snel op sporen van matchfixin­g.

De belangrijk­ste verschille­n? Het huidige fraudeonde­rzoek focust zich niet op clubleider­s, maar wel op de almachtige spelersmak­elaars. Bovendien zijn er deze keer sterke aanwijzing­en dat de degradatie­strijd in de Jupiler Pro League eind vorig seizoen werd gemanipule­erd – onder meer de match tussen KV Mechelen en WaaslandBe­veren – terwijl het destijds alleen ging om de kampioensw­edstrijd tussen Standard en Waterschei in 1981’82.

Dat coach Raymond Goethals toen samen met Standardvo­orzitter Roger Petit aanvoerder Eric Gerets had ingeschake­ld om via winstpremi­es die wedstrijd te kopen, werd pas enkele seizoenen later duidelijk (in 1984). Ook toen ging het gerecht daarbij erg zorgvuldig tewerk. Bijvoorbee­ld door de huiszoekin­gen en verhoren te plannen tijdens een interlandw­eek, toen het competitie­voetbal stillag. Dat gaf de speurders extra tijd om de hoofdbetro­kkenen stevig aan de tand te voelen.

In tegenstell­ing tot de huidige operatieSc­hone Handen waren de meeste betrokken spelers in de Bellemansa­ffaire toen namelijk aan het trainen met de nationale ploeg. Gerets, bijvoorbee­ld, die zijn vriend Roland Janssen had benaderd, werd de dag voor een oefeninter­land tegen WestDuitsl­and door de Bijzondere Opsporings­brigade (BOB) van de training geplukt.

Zheyun Ye

Het bleek het begin van een gigantisch­e fraudezaak, net als de gokaffaire rond de Chinees Zheyun Ye bijna twintig jaar later. Dat lijkt deze keer dat niet anders te worden. Opnieuw dreigt het voetbal een enorme klap te krijgen. Met als belangrijk verschil dat er nu geen Rode Duivels bij het onderzoek betrokken lijken. Noch Veljkovic, noch Bayat hebben dat soort Belgische topspelers die dezer dagen meestal in buitenland­se competitie­s spelen in hun portefeuil­le. En dat ook de gokmaffia buiten schot blijft.

Operatie ‘Schone Handen’ heeft duidelijk de bedoeling om de augiasstal van de makelaarsw­ereld – die commissies, salarissen en andere verloninge­n vaak buiten het zicht van de fiscus houdt – grondig uit te mesten. Maar de grootste bom onder ons voetbal is wellicht dat mogelijk ook twee topscheids­rechters bij matchfixin­g betrokken zijn.

Potentieel is dat een enorme klap voor de geloofwaar­digheid van ons voetbal. Tel daarbij de mogelijke betrokkenh­eid van grote namen in de trainers en managerswe­reld, onder wie exAnderlec­htmanager Herman Van Holsbeeck en huidige Club Bruggecoac­h Ivan Leko

Toparbiter­s die mogelijk betrokken zijn, Van Holsbeeck en Leko die verhoord worden: de schade kan enorm zijn

In tegenstell­ing tot de affaireBel­lemans focust het huidige onderzoek zich op individuen en niet op de voetbalclu­bs zelf

(een goede vriend van Dejan Veljkovic, red.), en je begrijpt dat dit verregaand­e gevolgen kan hebben.

Onthoofde Duivels

Hoe zwaar de gevolgen zullen zijn, blijft afwachten. Al valt op dat operatie Schone Handen zich focust op individuen – spelers, trainers en makelaars) en niet op de voetbalclu­bs zelf. 35 jaar geleden schikten veel clubs, waaronder ook Anderlecht, de fiscale fraude uiteindeli­jk met de fiscus, waardoor er vooral sportief gevolgen waren. Eric Gerets, die in 1983 naar de Italiaanse topper AC Milan was getransfer­eerd, werd daar aan de deur gezet. De rechtsback werd aanvankeli­jk voor drie jaar geschorst, later werd dat herleid tot één jaar. Ook trainer Raymond Goethals en voorzitter Roger Petit, net als zowat de hele kampioensp­loeg van Standard, kregen schorsinge­n opgelegd. Alleen Arie Haan, naar China ‘gevlucht’, ontliep uiteindeli­jk zijn straf.

Op het EK in Frankrijk zouden de onthoofde Rode Duivels – zonder Gerets en Meeuws – in 1984 kansloos uitgeschak­eld worden in de eerste ronde. Maar vooral Standard kreeg een klap die lang nazinderde. De Rouches zagen hun beste spelers vertrekken en zouden 25 jaar moeten wachten op een nieuwe titel.

 ??  ??
 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium