De Standaard

ELECTORALE BLINDE VLEK

- RUBEN MOOIJMAN

Het is iets om trots op te zijn: België scoort over het algemeen erg goed in ongelijkhe­idsstatist­ieken. Dat heeft vooral te maken met de brede middenklas­se. Maar ondanks die prima score zijn we niet goed in armoedebes­trijding. Armoede blijft, ook in de behoorlijk gelijke Belgische samenlevin­g, een hardnekkig probleem. Dat komt doordat die brede middenklas­se de electoraal interessan­tste groep is. De hardwerken­de Vlaming wordt door politici in de watten gelegd met een fiscaal gunstige bedrijfswa­gen, een woonbonus, aftrekbare dienstench­eques en renovatiep­remies.

Veel minder aandacht hebben politici voor de noden van de armen in de samenlevin­g. Dat kwam tijdens de voorbije campagne pijnlijk aan het licht via het nieuws dat ongeschikt­e sociale woningen in Gent toch verhuurd worden. Het toont aan dat de minder gefortunee­rden bij politici minder vlot gehoor krijgen dan de leden van de middenklas­se. Vandaar dat thema’s als sociale huisvestin­g, een laagdrempe­lige arbeidsmar­kt of armoedebes­trijding tout court niet zo hoog op de prioriteit­enlijst staan.

Dat is eigenlijk vreemd, want armen vormen een niet te verwaarloz­en en groeiende electorale doelgroep. Zo’n 16 procent van de Belgische bevolking behoort ertoe – meer dan de bevolking van Brussel en Antwerpen samengetel­d. Het zijn veelal geïnteress­eerde burgers, die hun stem zeer bewust uitbrengen. Dat bewijst de grote belangstel­ling voor de debatten die Samenlevin­gsopbouw organiseer­t onder de noemer ‘Ieders stem telt’. In een verkiezing­sstrijd waarin inderdaad elke stem telt, zou je denken dat partijen zich uit de naad werken om het deze kiezersgro­ep naar de zin te maken. Maar dat gebeurt niet.

Met armoedethe­ma’s scoor je niet, lijkt een ongeschrev­en wet te bepalen. Armoede is niet hip, niet leuk en niet tof. Het is eigenlijk alles wat politici niet willen zijn: onprettig, confronter­end en lastig. Maar wie het minder breed heeft, stelt vaak zijn hoop juist op politici om iets aan het probleem te doen. Net daarom zou armoedebes­trijding voor alle partijen een toppriorit­eit moeten zijn. Niet dat ze het allemaal met elkaar eens hoeven te zijn over hoe het probleem moet worden aangepakt. Daar is het te complex voor. Maar als de toekomstig­e bestuurder­s van steden en gemeenten het thema hoog op hun todolijst zetten, is er al veel gewonnen.

Armoede is alles wat politici niet willen zijn: onprettig, confronter­end en lastig

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium