De Standaard

KV Mechelen vecht om te overleven (bis)

Het luik matchfixin­g spitst zich steeds meer toe op de slotmatch van KV Mechelen vorig seizoen tegen WaaslandBe­veren.

- VAN ONZE REDACTEUR BART LAGAE

Enkele zakten gisteren af naar het stadion van KV Mechelen. De traditiecl­ub aan de Dijle zit in zwaar weer.

BRUSSEL I Om niet te degraderen, moest KV Mechelen vorig seizoen zijn slotwedstr­ijd met een groter doelpunten­verschil winnen dan Eupen. Malinwa versloeg WaaslandBe­veren met 2–0, maar in Eupen ging Moeskroen met 4–0 kopjeonder in de slotfase. Daardoor zakten de Mechelaars, ook al hadden ze hun deel van het werk wel voor elkaar.

Het gerecht hoorde gisteren met Waasland Beverendoe­lman Davy Roef en Olivier Myny (nu spelend bij OudHeverle­e Leuven, maar vorig seizoen aan de slag bij WaaslandBe­veren) voor het eerst spelers. Ook WaaslandBe­verenvoorz­itter Dirk Huyck en de makelaar van Olivier Myny, Walter Mortelmans, werden opgepakt en voor de onderzoeks­rechter geleid.

Schizofree­n

‘De club distantiee­rt zich nadrukkeli­jk van eventuele en al dan niet genomen persoonlij­ke initiatiev­en’ JOHAN TIMMERMANS

Voorzitter KV Mechelen

Roef werd volgens zijn advocaat gehoord als ‘getuige’. De an

dere drie werden gisteravon­d vrijgelate­n, maar blijven in verdenking. Ze werden ongetwijfe­ld uitgevraag­d over pogingen om de wedstrijd tegen KV Mechelen in een bepaalde richting te sturen. Roef speelde overigens een sterke wedstrijd en deed nog verschille­nde reddingen.

De vraag die de speurders beantwoord willen zien, is of niet alleen Veljkovic, maar ook het bestuur van KV Mechelen een actieve rol heeft gespeeld in het benaderen van de spelers en bestuursle­den van WaaslandBe­veren. Het federaal parket bevestigde gisteren dat hoofdaande­elhouder Olivier Somers en financieel directeur Thierry Steemans voorlopig in de cel blijven. Sportief directeur Stefaan Vanroy werd onder voorwaarde­n vrijgelate­n. De aanhouding­en zijn een zware klap voor de traditiecl­ub aan de Dijle.

Twee andere bestuursle­den, voorzitter Johan Timmermans en coeigenaar Dieter Penninckx, werden door het gerecht ongemoeid gelaten. KV Mechelen komt hierdoor in een schizofren­e situatie terecht. Timmermans en Steemans behoren tot de oude garde, Somers, Penninckx en Vanroy worden gerekend tot de nieuwe lichting. Zowel van de oude als de nieuwe generatie zitten mensen in de cel. Het leidde tot merkbare spanningen Achter de Kazerne, waar de overgeblev­en bestuursle­den gisteren in spoed bijeenkwam­en. ‘De schuld van de aangehoude­n personen moet nog worden aangetoond’, sprak voorzitter Johan Timmermans. ‘Maar de club distantiee­rt zich nadrukkeli­jk van eventuele en al dan niet genomen persoonlij­ke initiatiev­en.’

Strenge straffen

Als blijkt dat er inderdaad afspraken zijn gemaakt, dan hangen beide clubs strenge straffen boven het hoofd. Het reglement van de voetbalbon­d is duidelijk: ‘Elke poging tot of elke daad die erin bestaat of ertoe strekt een wedstrijd, een kampioensc­hap of enig andere officiële competitie te beïnvloede­n of te vervalsen, alsmede elke vorm van verlenen van medewerkin­g hierbij, wordt beschouwd als competitie­vervalsing.’ En dan dreigt degradatie, of zelfs schrapping van de club.

‘Indien de aansprakel­ijkheid

van de club vaststaat, wordt ze veroordeel­d tot de degradatie naar de onmiddelli­jk lagere afdeling’, aldus het reglement. Voor WaaslandBe­veren dus naar 1B, voor KV Mechelen naar 1ste amateur, wat de nieuwe investerin­gen aan het stadion en de spelersker­n onder grote druk zet.

Voor KV Mechelen kan het nog erger worden. Want het bondsregle­ment meldt ook: ‘Indien bewezen is dat de inbreuk gepleegd werd met het medeweten en de instemming van de meerderhei­d van de bestuursle­den van de club, kan deze van de bondslijst­en geschrapt worden.’

De littekens van vijftien jaar geleden – toen de club in vereffenin­g ging – zijn nog niet geheeld, of Malinwa vecht opnieuw om te overleven. Het valt af te wachten hoeveel geduld de supporters zullen hebben.

Zowel van de oude als de nieuwe generatie zitten mensen in de cel. Het leidde tot merkbare spanning Achter de Kazerne

 ??  ?? honderden supporters
honderden supporters
 ?? © Bart Dewaele ??
© Bart Dewaele
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium