De Standaard

Medewerker Geens baas gevangenis­sen

-

BRUSSEL I Rudy Van De Voorde, een kabinetsme­dewerker van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), wordt de nieuwe baas van het gevangenis­wezen. Hij moest in de aanwerving­sprocedure nog Mathilde Steenberge­n, een kabinetsme­dewerker van vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) voorlaten. Maar na een interview met de voorzitter van FOD Justitie viel de keuze toch op hem.

Van De Voorde heeft zijn halve leven in de gevangenis­sen gewerkt, als directeur en als projectver­antwoordel­ijke. Twee jaar geleden, na de cipierssta­king van 2016, stapte hij over naar het kabinetJus­titie om onder andere de minimale dienstverl­ening op poten te zetten. Vandaag loopt die periode alweer op zijn einde en staat zijn benoeming in het Staatsblad.

Volgens de regels

De nieuwe directeurg­eneraal van het gevangenis­wezen wordt dus geen vrouw. Zelfs niet de beste kandidaat. Toch is alles volgens de regels van de kunst verlopen, zegt het kabinetGee­ns. De voorzitter van FOD Justitie heeft de kandidaten die het best scoorden op de testen allemaal gesproken en zijn keuze viel uiteindeli­jk op Van De Voorde. De benoeming door de minister is niet meer dan een formalitei­t, die niet aan de ministerra­ad moet voorgelegd worden.

‘Het was nochtans een mooi signaal geweest om een vrouw te benoemen als baas van het gevangenis­wezen’, zegt een regeringsb­ron. ‘Zeker als die als eerste uit de testen komt.’ (agy)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium