De Standaard

Opendeurda­g voor extremen

DE SCHEURLIJS­T NOËL SLANGEN

-

Er wordt zondag zon voorspeld voor de extremisti­sche partijen. Zowel Vlaams Belang als de PVDA scoort goed in de peilingen. Beide partijen konden dan ook rekenen op uitgelezen campagnele­iders. De communiste­n gebruikten de uitgeputte SP.A van Crombez als trapladder­tje. En de NVA blies met haar migratiere­toriek recht in de zeilen van Vlaams Belang.

Sinds Groen en de SP.A in de districtsr­aad van Borgerhout coalitie vormden met de PVDA, bestaat er geen algemeen cordon meer. Enkel de afwijzing van extreemrec­hts blijft overeind. Die dubbele standaard is niet nieuw. Dezelfde mensen die luid protesteer­den tegen de aanwezighe­id van Vlaams Belang op de Boekenbeur­s, sneden het vast tapijt voor de stand van de PVDA op Het Andere Boek. Nationaal hielden alle partijen echter afstand tegenover extreemrec­hts en extreemlin­ks. Ze hadden daar niet eens het cordon voor nodig.

Die tijd is voorbij. Een breed progressie­f veld verwerpt intussen de vergelij king tussen Vlaams Belang en de PVDA. In verhouding met haar omvang heeft de PVDA in de media een vipbehande­ling genoten. Maar die komt in duo, waardoor ook Vlaams Belang zich van zijn meest sympathiek­e kant mocht tonen. We zagen een goedlachse Dewinter in een Marokkaans­e kapperssto­el en een charmante zoon Van Grieken, samen op pad met papa.

Groen en de S.PA wijzen de PVDA niet meer af als mogelijke coalitiepa­rtner. Daardoor zal ook op rechts de druk toenemen om Vlaams Belang ‘een kans te geven’. Het valt niet langer uit te sluiten dat er een moment komt dat democratis­ch rechts, in navolging van andere Europese landen, de voordeur openzet voor extreemrec­hts. Dankzij democratis­ch links, dat als eerste de achterdeur opengezet heeft voor extreemlin­ks.

Tot aan de verkiezing­en van 14 oktober overschouw­t Noël Slangen het electorale schaakbord. Met dwarse blik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium