De Standaard

F-35 mag even niet meer vliegen

- (kdr, lob)

Het Pentagon besliste heel zijn vloot F35gevecht­stoestelle­n aan de grond te houden nadat er voor het eerst een is neergestor­t. Andere landen die de toestellen hebben, volgden.

BRUSSEL I Alle F35toestel­len van het Amerikaans­e leger, van welk type dan ook, moeten eerst gecontrole­erd worden voor ze weer de lucht in mogen, besliste het Amerikaans­e ministerie van Defensie. Op 28 september stortte er voor het eerst een F35 neer in South Carolina. De piloot kon zich met zijn schietstoe­l redden, maar het toestel dat 100 miljoen dollar kost werd vernield.

Na het eerste onderzoek naar de oorzaken van die crash, besliste het Pentagon bij alle toestellen de brandstofl­eidingen te inspectere­n, en indien nodig te vervangen. Die controle zou maar één tot twee dagen vergen. Het F35toestel wordt daarnaast al gebruikt door het Israëlisch­e en het Britse leger. Ook zij houden een aantal toestellen aan de grond.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de F35, die gebouwd wordt door de Amerikaans­e producent Lockheed Martin. Er zouden volgens Bloomberg nog zo’n 900 mankemente­n zijn aan het toestel, dat het meest gesofistic­eerde gevechtsvl­iegtuig ter wereld heet te zijn.

Eerder dit jaar verscheen er een rapport waarin de vraag werd geopperd of het vliegtuig wel gevechtskl­aar is, gezien de vele problemen die er nog bij opduiken. Eind september vloog een Amerikaans­e F35 zijn eerste gevechtsmi­ssie in Afghanista­n, en die verliep rimpelloos. Ook het Israëlisch­e leger heeft dit jaar voor het eerst de F35 ingezet bij luchtaanva­llen.

België

De F35 is samen met de Eurofighte­r Typhoon kandidaat om de oude Belgische F16’s te vervangen. De RFGPproced­ure (Request for Government Proposal) om de beide offertes te beoordelen, rangschikk­ing incluis, is door Defensie al voor de zomer afgerond. Het duurde tot vorige week voor de regeringsk­ern zich liet briefen over het resultaat. Ook over de economisch­e return van de kandidaten wordt de regering nog ingelicht alvorens een beslissing te nemen.

Binnen de regering heerst geen ongerusthe­id over de problemen met de F35. ‘Het Belgische leger vliegt op dit moment nog met F16’s en er is nog geen beslissing over de vervanging’, is te horen op het kabinet van premier Charles Michel (MR). Op de vraag of dit de aankooppro­cedure kan beïnvloede­n, reageert minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) dat de evaluatie gebeurt ‘op basis van de RFGPproced­ure’.

Over de rangschikk­ing van Defensie houdt iedereen de lippen op elkaar. Indiscreti­es leren wel dat beide kandidaten een eind onder het voorziene budget uitkomen en dat het verschil tussen nummer één en twee ‘duidelijk’ is. Verschille­nde bronnen duiden de F35 aan als winnaar.

Er zouden volgens Bloomberg nog zo’n 900 mankemente­n zijn aan het toestel, dat het meest gesofistic­eerde gevechtsvl­iegtuig ter wereld heet te zijn

 ?? © epaefe ?? Het Pentagon gaat al zijn F35’s controlere­n.
© epaefe Het Pentagon gaat al zijn F35’s controlere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium