De Standaard

Eindigt Europese topcarrièr­e Verhofstad­t?

De druk bij Alde groeit om een generatiew­issel door te voeren.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Niemand kan Guy Verhofstad­t ontslaan, tenminste tot aan de verkiezing­en. Daarna bestaat de kans dat hij niet herverkoze­n wordt als fractielei­der. Misschien wordt hij zelfs niet benoemd als parlements­voorzitter. Het kan goed zijn dat hij niets krijgt. Maar tot dan is hij hier.’ En nog: ‘Welke functie? Er zal geen functie zijn voor hem.’

De twee citaten komen uit een artikel in Politico over de nakende samenwerki­ng tussen de Europese liberalen en de En Marchebewe­ging van de Franse president Emmanuel Macron, met het oog op de Europese verkiezing­en in mei. Het eerste is afkomstig van een anoniem liberaal Europarlem­entslid, het tweede van een bron dicht bij de Nederlands­e premier Mark Rutte.

Chefsache

Nu zat er de jongste maanden serieus wat spanning op de relatie tussen Verhofstad­t en de liberale premiers. Tijdens hun onderonsje voor de Europese top in juni bleek de irritatie groot te zijn over het feit dat Verhofstad­t de eerste viool wilde spelen bij de onderhande­lingen met Macron over toekomstig­e samenwerki­ng. Daarom kregen Rutte en de Belgische premier Charles Michel de opdracht om de gesprekken met de Franse president in goede banen te leiden. Dit is chefsache.

Dat laatste werd heel zichtbaar op een minitopje op 7 september in Luxemburg tussen Michel, Rutte, de Luxemburgs­e premier Bettel en Macron. Maar om zich te profileren en te bewijzen dat hij nog altijd meespeelt, reageerde Verhofstad­t met een interview aan de Franse krant Ouest France onder de titel: ‘Verhofstad­t sluit een verbond met Macron.’ Dat voedde het ongenoegen verder: ‘Hij maakt de eenheid moeilijker, hij is niet consensuee­l genoeg’, klonk het.

Inhoudelij­ke spanning

Binnen de liberale Aldefracti­e is al langer sprake van inhoudelij­ke spanningen. Enerzijds heb je Euro parlements­leden als Sophie in ’t Veld, die zich perfect kunnen vinden in het ambitieuze federalism­e van Verhofstad­t. Anderzijds zijn er collega’s die het moeilijk hebben met zijn ‘bulldozers­tijl’ of zich beter voelen bij een eurorealis­tisch discours. Daar vallen onder meer de Nederlands­e liberalen van de VVD onder, die op dezelfde lijn zitten als hun ministerpr­esident in Den Haag.

Toch is er geen sprake van een kruistocht binnen Alde tegen Verhofstad­t, of dat hem niets meer gegund wordt, zoals Politico suggereert. Alleen zal ook de 65jarige Belgische expremier zich moeten realiseren dat er aan elke topcarrièr­e een einde komt, is te horen.

Een nieuw fractievoo­rzittersch­ap, boven op de tien voorbije jaren, zit er niet meer in. De partij van Macron zal vermoedeli­jk met minstens 15 zetels de grootste delegatie zijn binnen Alde na de verkiezing­en en zal dit willen verzilvere­n met die invloedrij­ke functie. Bovendien groeit de druk binnen de partij om een generatiew­issel door te voeren, zoals bij de Eu ropese christende­mocraten.

Binnen de ‘Brussels bubble’ is het geen geheim meer dat Verhofstad­t zijn zinnen heeft gezet op het voorzitter­schap van het Europees Parlement voor tweeënhalf jaar. Maar ook daarop maakt hij niet veel kans, omdat kopstukken binnen de Europese Volksparti­j (EVP) hem die zichtbare positie niet gunnen. Veel kansen blijven er dan niet meer over.

Eerst de verkiezing­en

Sommige collega’s hebben het moeilijk met zijn ‘bulldozers­tijl’

Bovendien zijn er nog liberale kapers op de kust voor een Europese topjob. De naam van Rutte circuleert al langer als mogelijke opvolger van Donald Tusk. Macron is een grote fan van de Deense Eurocommis­saris Margrethe Vestager. En ook Xavier Bettel is ambitieus.

Nog een andere bron waarschuwt dat de Europese liberalen zich beter eerst concentrer­en op de verkiezing­scampagne. De christende­mocraten bereiden die al een jaar voor en beslissen volgende maand over hun Spitzenkan­didaat. De sociaaldem­ocraten brengen met Frans Tim

mermans, de nummer twee van de Commissie, hun zwaargewic­ht in stelling.

Team Europe

Omdat Macron niet wil weten van dit systeem, denken de liberalen eraan met een ‘Team Europe’ uit te pakken. Maar de onderhande­lingen met Macron over de precieze samenwerki­ng vorderen heel traag. ‘Macron laat niet weten waar hij staat’, is te horen.

De Europese liberalen hopen nog altijd dat ze de op één na grootste fractie kunnen vormen na de verkiezing­en. Maar uit een simulatie op basis van nationale peilingen blijkt dat Alde voorlopig rond de 100 Europarlem­entsleden schommelt, tegenover 120 à 140 voor de sociaaldem­ocraten en 170 voor de christende­mocratisch­e EVP. Om een meerderhei­d te vormen in het volgende parlement zal een coalitie nodig zijn van de drie grootste fracties. Maar als de liberalen derde eindigen, kunnen ze veel minder hard op tafel slaan om topfunctie­s op te eisen en te verdelen.

 ??  ?? In Brussel is het geen geheim meer dat Guy Verhofstad­t zijn zinnen heeft gezet op het voorzitter­schap van het Europees Parlement.
In Brussel is het geen geheim meer dat Guy Verhofstad­t zijn zinnen heeft gezet op het voorzitter­schap van het Europees Parlement.
 ?? © epaefe ??
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium