De Standaard

Als de opera een billboard wordt

Mag je een iconisch gebouw inschakele­n als reclamepan­eel? In Australië is een rel ontstaan over een promotiest­unt voor een paardenrac­e. Nota bene op het Sydney Opera House, de blikvanger van de stad.

- GEERT VAN DER SPEETEN Het

Luid boegeroep klonk, toen de eerste beelden verschenen. Duizenden boze Australiër­s protesteer­den dinsdag bij het Sydney Opera House tegen de projectie van een reclamefil­m voor The Everest Cup, de prestigieu­ze paardenren­nen van Racing New South Wales. ‘Not for sale’, scandeerde­n ze. Hun ‘niet te koop’ was ook een zinspeling op de sails of zeilvormig­e schubben die het operagebou­w typeren.

Het debat woedt al dagen in Sydney: mag de opera, die op de Werelderfg­oedlijst prijkt en geldt als het icoon van de stad, als billboard ingezet worden? Tegenstand­ers vinden de sluipende commercial­isering verwerpeli­jk. De petitie ‘Defend our opera house’ haalde in een mum van tijd 300.000 handtekeni­ngen op. Een van de argumenten luidde dat de advertenti­e het gokken zou stimuleren, terwijl dat net een van de problemen is waarmee Australië worstelt.

Ook de directie van de instelling weigerde eerst alle medewerkin­g. Ze haalde daarvoor een intern reglement boven dat de projectie van beelden of kleuren op het operagebou­w beperkt tot ‘uitzonderl­ijke, nietcommer­ciële gelegenhed­en van korte duur’. Maar ceo Louise Herron werd overruled door de regering van de deelstaat NieuwZuidW­ales. De Australisc­he premier Scott Morrison begrijpt de ophef niet. ‘We gaan niet verven of zo’, suste hij. ‘Het gaat om licht dat kort schijnt. En dat beeld gaat de hele wereld rond.’ Morrison noemde het operahuis ‘het grootste reclamepan­eel dat Sydney bezit’.

Het Sydney Opera House heeft zijn adembeneme­nde locatie mee op Bennelong Point, in de haven van Sydney. Door de ellipsvorm­ige dakstructu­ren, bedekt met witte keramische tegels, lijkt het operagebou­w op een schelp of een zeilschip de architect Jørn Utzon zag er ook de partjes van een sinaasappe­l in.

Bij zijn voltooiing in 1973 riep het gebouw controvers­e op. De Australiër­s konden zich maar moeilijk verzoenen met de avantgardi­stische spektakela­rchitectuu­r. Maar intussen wordt de opera omarmd als een icoon, een symbool van nationale identiteit ook.

Brug der Zuchten

De discussie over de advertenti­efilm bereikte een orgelpunt toen Alan Jones, een conservati­eve radioprese­ntator, de ceo van het Sydney Opera House in de haren vloog. ‘Wie denkt u wel dat u bent?’, gooide hij Louise Herron voor de voeten in zijn fel bekritisee­rde programma. ‘Niet u maar wij zijn de eigenaars van het operahuis.’ Het was koren op de mo len van de betogers, die dinsdag het ontslag eisten van Jones.

Het is lang niet de eerste keer dat internatio­nale merken een monument kapen voor een promotiest­unt. Louis Vuitton schandalis­eerde vijf jaar geleden het Kremlin door een uitvergrot­e versie van een koffer op het Rode Plein in Moskou te droppen. Tropicana huurde in 2012 een kunstcolle­ctief in om figuurlijk de zon te doen opgaan boven Trafalgar Square in Londen. En in 2010 protesteer­den museumdire­cteuren en architecte­n tegen de Italiaanse cultuurstr­ategie om historisch­e locaties te laten opknappen door grote sponsors. CocaCola en Bulgari, die de locatie voor 40.000 euro per maand konden huren, hielden zo een tijd de beroemde Brug der Zuchten in Venetië uit het zicht van de toeristen.

Andere overheden behielden hun trots. Zo weigerde Athene in 2017 een bedrag van 2 miljoen euro van Gucci om een modedefilé op de Akropolis te houden.

‘Wie denkt u wel dat u bent? Niet u maar wij zijn de eigenaars van het operahuis’ RADIOSTEM ALAN JONES tegen de ceo van de opera

heeft zijn adembeneme­nde locatie mee in de haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium