De Standaard

Meer Frans op VRT voor talenkenni­s kinderen

-

Meer Frans in kinderprog­ramma’s van de VRT of in het jeugdjourn­aal Karrewiet, daarvoor pleit de Vlaamse onderwijsw­ereld. ‘De VRT heeft tenslotte een vormende taak’, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.

Het voorstel staat in een nieuw advies voor een sterker Frans in het basisonder­wijs van de Vlaamse Onderwijsr­aad (Vlor), waarin de hele onderwijsw­ereld is vertegenwo­ordigd. Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) had het advies gevraagd omdat amper de helft van onze twaalfjari­gen de eindtermen haalt voor lezen in het Frans. Ook spreken gaat met horten en stoten.

‘Kinderen komen nu te weinig in aanraking met Frans buiten de school’, zegt Boeve. ‘Aangezien de VRT een vormende functie heeft, zou die aan talensensi­bilisering kunnen doen. Een Frans gedichtje in een kinderprog­ramma bijvoorbee­ld.’

Franse boeken

Andere leden van de Vlor denken aan samenwerki­ngen met de Waalse RTBF voor het jeugdjourn­aal Karrewiet, om bepaalde items in het Frans te brengen. ‘Het zou al een begin zijn mochten we uit de beeldbank van de RTBF kunnen putten voor de lessen Frans’, zegt Marianne Coopman van vakbond COV.

Het voorstel over de VRT is een van de drie voorbeelde­n die de Vlor geeft. De instelling denkt ook aan subsidies voor bibliothek­en om Franse boeken te kopen en aan een betere toegang tot Franstalig­e culturele activiteit­en.

‘Ik sta volledig achter dit advies’, zegt minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD). ‘De huidige overeenkom­st met de VRT loopt nog twee jaar, maar het is het onderzoeke­n waard of we verplichti­ngen voor Frans moeten opleggen.’

(jvde)

 ?? © afp ?? Sydney Opera House
© afp Sydney Opera House

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium