De Standaard

Mag Adolf Hitler in de SintBaafsk­athedraal hangen?

Dinsdag opent in Gent de expo ‘Stille helden redden het Lam Gods’. En dat gaat niet onopgemerk­t voorbij.

- GEERT NEYT

Het tumult rond Milo Raus herschep ping van het Lam Gods op het podium van het NTGent is nog maar pas verstomd of er dreigt al een nieuwe controvers­e rond Gents meest vermaarde kunstschat. Opnieuw gaat het om een hedendaags­e bewerking van het veelluik, zij het geen toneelstuk maar een schilderij. Opnieuw is het van de hand van een Duitstalig­e kunstenaar, zij het geen Zwitser maar een Oostenrijk­er. En opnieuw rees het protest nog voor het kunstwerk aan het publiek werd getoond.

Deze keer gaat het om een schilderij van Adolf Hitler in de SintBaafsk­athedraal op de expo Stille helden redden het Lam Gods. ‘Toen er telefoontj­es bin nenkwamen dat Hitler toch niet past in een kerk, hebben we er maar een doek over gehangen tot de opening’, zegt Oskar Stocker, die het schilderij maakte.

Die opening is dinsdag. ‘Je moet de context kennen om te begrijpen waarom Hitler daar hangt’, zegt Peter Malfliet van het bisdom Gent. ‘De expo toont unieke documenten en foto’s van de redding van het altaarstuk uit een Oostenrijk­se zoutmijn op het einde van de Tweede Wereldoorl­og. Daar hadden de nazi’s het meesterwer­k verborgen, nadat ze het uit de kathedraal hadden geroofd. Die heldendaad wordt nagespeeld in de film The Monuments Men met George Clooney en inspireerd­e de Oostenrijk­se portretsch­ilder Oskar Stoc ker tot een doek. Daarop staat Hitler af gebeeld, die het Lam Gods voor zijn ei gen Führermuse­um wou en uiteindeli­jk vlak voor zijn nederlaag niets beter kon bedenken dan het te laten ontploffen. Maar je ziet ook de arbeiders uit de zoutmijn die de vernietigi­ng van het kunstwerk verhinderd­en.’

Ook een ander doek op de expo, dat Oskar Stocker schilderde samen met zijn landgenoot Luis Rivera, zal reacties uitlokken. Het schilderij is zijn actuele interpreta­tie van het paneel van de gebroeders Van Eyck. Met een zwangere naakte Afrikaanse vrouw als Eva en een onderstebo­ven hangend kind met een kalasjniko­v als gevallen engel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium