De Standaard

Esi Edugyan

-

De meest klassieke roman van dit zestal is Washington Black van Esi Edugyan, die al in 2011 op de shortlist stond met Speel voor mij het lied van de dood. Maar Washington Black, haar derde boek, is veel sterker. Het begint op een suikerriet­plantage in Barbados en voert de zwarte verteller, Washington, naar Antarctica, Nova Scotia en Engeland.

Aan het begin is Washington ongeveer twaalf jaar oud. De details van zijn geboorte kent hij net zo min als zijn ouders. Hij is een veldslaaf, zijn pad lijkt vast te liggen. Dan ontmoet hij Titch, de broer van de plantageei­genaar. Titch is een eigenzinni­ge wetenschap­per die Washington benoemt tot assistent. Titch houdt er andere ideeën over slavernij op na dan zijn sadistisch­e broer.

Washington Black gaat over de vraag naar je herkomst en naar de plek waar je thuishoort. Wanneer Titch en Washington naar Antarctica trekken om er de vader van Titch, ook een wetenschap­per, op te sporen, scheiden hun wegen. Titch gunt Washington zijn vrijheid. Hij hoopt dat de jongen zijn potentieel kan waarmaken. Makkelijk is dat niet voor de jonge Washington. Wie is hij wanneer de schaduw van zijn meester hem niet langer begeleidt?

Washington heeft tekentalen­t. Hij wordt ontdekt door naturalist­en die de plantenen dierenwere­ld in kaart

brengen. Zal hij, als zwarte man, erkenning krijgen voor zijn werk?

schreef een sfeervolle roman waarin per

sonages, locaties en historisch­e details goed uit de verf komen. Op subtiele wijze laat ze zien hoe de band tussen Titch en Washington zich ontwikkelt. Het laatste kwart van de roman is wat voorspelba­ar, al maakt de ijzingwekk­ende slotpassag­e dit goed. Romans over negentiend­eeeuwse naturalist­en en ontdekking­sreizigers zijn er genoeg. Zelden zijn hun vertellers zwart. Washington Black kan een groot publiek aanspreken en is een serieuze kanshebber voor de prijs. (Kathy Mathys)

 ??  ?? Washington Black.Profile Books, 333 blz., 18,99 € (eboek 11,24 €)
Washington Black.Profile Books, 333 blz., 18,99 € (eboek 11,24 €)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium