De Standaard

Anna Burns

-

Milkman van Anna Burns gaat over taal, over hoe die kan onthullen en verhullen, bevrijden en klem zetten. Het is het minst toegankeli­jke boek op de shortlist, en dat heeft te maken met de manier waarop de hoofdperso­on vertelt. Ze is een zenuwachti­g type dat ontzettend uitweidt en er niet voor terugschri­kt om gebeurteni­ssen meer dan één keer te brengen. Het anonieme hoofdperso­nage blikt terug op haar leven als achttienja­rige in een zwaar belegerd deel van Belfast. Burns schreef eerder al over de Troubles in NoordIerla­nd tijdens de jaren 70.

Het meisje vindt het leven in de twintigste eeuw zo deprimeren­d dat ze vlucht in romans van de negentiend­e eeuw of zelfs vroegere tijden. Ze doet dit niet enkel thuis, maar ook op straat, terwijl ze wandelt. Dit ongewone gedrag stoort de goegemeent­e en zonder dat het meisje het beseft, stopt de gemeenscha­p haar in de categorie van de halvegaren. Vervolgens beginnen er ook roddels te circuleren over ene Milkman, een paramilita­ir van hoog aanzien. De twee zouden een affaire hebben. Wat het meisje ook ter verdedigin­g opvoert, ze wordt niet geloofd, zelfs niet door haar moeder.

Milkman is een absurdisti­sche roman over een heel specifieke plek, die als standin kan dienen voor een hoop andere plaatsen ter wereld. Plaatsen waar je je hoofd beter niet boven het maaiveld uitsteekt, waar het gevaarlijk is om je mond te openen, vooral als vrouw. Tegenover de lezer is het meisje net zo babbelziek als Tristram Shandy, de held uit een van haar favoriete romans. Tegenover de buren zwijgt ze liever, want wie praat en uitleg geeft, vermindert zijn macht, gelooft ze.

Sommige delen van dit boek zijn waarlijk grappig of juist huiveringw­ekkend, andere zijn langdradig en stellen het geduld van de lezer te zeer op de proef. Sowieso zullen weinig lezers bestand zijn tegen het getater van deze verteller. (Kathy Mathys)

 ??  ?? Milkman.Faber & Faber, 348 blz., 16,99 € (eboek 10,88 €)
Milkman.Faber & Faber, 348 blz., 16,99 € (eboek 10,88 €)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium