De Standaard

Richard Powers

Zes romans zijn genomineer­d voor de Man Booker Prize van 2018. DSL wikt en weegt de kanshebber­s. Op 16 oktober kennen we de winnaar.

-

Hoeveel bomen kunnen we kappen voor we onze eigen wortels vernietige­n? Het dramatisch­e lot van bomen brengt de personages in Richard Powers’ roman The overstory (vertaald als Tot in de hemel) rechtstree­ks of onrechtstr­eeks bij elkaar. In de jaren 90 ontbrandde een verbeten strijd tussen de eco–activisten die de oerbossen wilden be

schermen en de houtvester­s die hun broodwinni­ng wilden vrijwaren. Powers verweeft fascineren­de thema’s in zijn verhaal: hoe ver mag je gaan om levende wezens die stem noch rechten hebben te verdedigen? Hoe gedragen groepen gelijkgezi­nden zich en hoe stevig zijn hun overtuigin­gen te staven?

Die brandende vraagstukk­en worden aangewakke­rd door wetenschap­pelijke inzichten die ondertusse­n vanuit het lab in het publieke bewustzijn sijpelden. Planten zijn intelli

genter dan we altijd gedacht hebben: ze hebben een geheugen en minstens vijftien manieren om hun omgeving waar te nemen, ze bewegen, lossen problemen op en communicer­en. Hun wortelstel­sel is een brein. Bovendien hebben boom en

mens eenzelfde voorouder, we delen een kwart van onze genen en zijn op elkaar aangewezen.

Hier excelleert Powers: als geen ander kan hij wetenschap transforme­ren tot literatuur. In Tot in de hemel vormen ecologie, plantkunde en sociale psychologi­e het onderligge­nde weefsel van het verhaal. De beschrijvi­ng van hoe de sappen vanuit de wortels naar de bladeren worden gezogen is niets minder dan poëzie. En wat meer is: hoe poëtisch Powers ook wordt, hij blijft trouw aan de feiten.

Zolang er bomen groeien is er hoop, lijkt hij de lezer toe te fluisteren. (Geerdt Magiels)

(Volledige recensie in DSL, 7 september)

 ??  ?? The long take. Picador, 236 blz., 18,99 € (eboek 16 €).
The long take. Picador, 236 blz., 18,99 € (eboek 16 €).
 ??  ?? Tot in de hemel.Vertaald door Jelle Noorman, Atlas Contact, 608 blz., 29,99 € (eboek 14,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The overstory’.
Tot in de hemel.Vertaald door Jelle Noorman, Atlas Contact, 608 blz., 29,99 € (eboek 14,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘The overstory’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium