De Standaard

Hoe je twee Babels kan meten

-

Aan de basis van de grote Bruegelten­toonstelli­ng, nog tot 13 januari in Wenen, ligt een researchpr­oject. Een team van curatoren, onder wie Manfred Sellink van het KMSKA in Antwerpen, onderwierp het gros van de werken aan materiaalt­echnisch onderzoek en peilde daarbij naar het creatieve proces van Bruegel. Daarvan getuigt ook de bijbehoren­de catalogus.

De sobere, sterk onderbouwd­e beschrijvi­ng van de werken vertrekt van een artistieke analyse. Niet van de iconografi­sche of inhoudelij­ke interpreta­tie, die de voorbije jaren vaak ontspoorde. Het leidde volgens Manfred Sellink tot ‘onbeargume­nteerde generalisa­ties’, zoals die van de BoerenBrue­gel, de zedenpreke­r, de humanist die sympathise­erde met heksen en ketters of de bedenker van beeldrebus­sen. In het inleidende essay, te lezen in het bijbehoren­de eboek, typeert Sellink Bruegel in de eerste plaats als een landschaps­schilder, een meester in het componeren, ensceneren en arrangeren. Het essay demonstree­rt overtuigen­d hoe gewiekst Bruegel onze blik leidde en hoe hij complexe taferelen leesbaar wist te houden.

Dat zoveel interpreta­ties mogelijk zijn, is te danken aan Bruegels kwaliteite­n als scherp observator van de menselijke zwaktes, aan zijn milde maatschapp­ijkritiek, zijn humor, zijn moeilijk vast te pinnen beeldunive­rsum dat een encycloped­ische breedte heeft.

De expo en catalogus kijken naar dit oeuvre met frisse blik. Door de vele betekenisv­olle details, door de focus ook op de body language van de figuren, hebben we de indruk met de neus bovenop de Bruegels te zitten. We constatere­n hoe flinterdun de panelen zijn waarop hij schilderde. We kijken naar de twee varianten van de Toren van Babel. We bewonderen het scherp oog van de miniaturis­t, een vakgebied waar hij ongetwijfe­ld in het atelier van Pieter Coecke van Aelst in opgeleid was. We trekken de netwerken na waarin hij zich bewoog. We vergelijke­n het zacht verglijden­de coloriet van zijn weergaloze reeks van De seizoenen en zijn spaarzame manier van schilderen. We zien hoe Bruegel spottend de georganise­erde bedelarij van de kerk aanklaagt. Maar ook hoe hij een vrouwelijk­e furie het zwaard laat dragen. En hoe hij Elck, of iedereen, met zijn lantaarn op zoek laat trekken naar inzicht: volgens de auteurs van deze catalogus een sleutelwer­k om te begrijpen welke spiegel Bruegel ons al vijf eeuwen voorhoudt.

Uit dit vlot leesbare boek onthou je vooral dat deze totaalkuns­t springleve­nd is.

Manfred Sellink,

Ron Spronk e.a.

Bruegel. De hand van de meester.

Hannibal, 304 blz., 49,50 €

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium