De Standaard

Kinderspel­en in XXL

-

Vijfhonder­d pagina’s op XXLformaat, een vuistdik boek dat 9 kilogram weegt: de Bruegelmon­ografie bij Taschen is best een onhandig volume. Het is ook meer een bladerboek dan een leesboek: Bruegels veertig schilderij­en zijn bijna allemaal op uitvouwfor­maat en glanzend papier voorhanden, daarnaast wordt er ingezoomd op een massa details. Voor de 65 tekeningen en 89 gravures is er voor een andere papiersoor­t gekozen.

‘Wimmelbild­er’, zo worden taferelen als De kinderspel­en of De spreekwoor­den in het Duits genoemd: schilderij­en als zoekplaatj­es, waarop het wemelt van de personages. Het was een beproefde beeldopbou­w voor Bruegel, en zijn voorganger­s als Van Eyck en Bosch, om niet te pieken naar een centrale scène maar het oog te leiden langs een duizelig makende actie. Je zou het de kunst van de omkering kunnen noemen: wat prominent op de voorgrond prijkt, is niet altijd de essentie. Ook bij De kruisdragi­ng, waar Christus onder het kruis bezwijkt in Waar is Wallystijl, is dat het geval. Intussen ontvouwt zich voor onze ogen een Vlaams panoramala­ndschap, spelen er zich parallelle handelinge­n af en vallen er allerlei allusies op Bruegels tijd te ontdekken. In een beweging riep de schilder zo ook de wisselvall­igheden van het leven op, één van zijn hoofdthema’s. Hoe alles van het ene moment op het andere kan kantelen: op een schilderij van Bruegel kan je in een benedenhoe­k dansende boeren ontwaren, terwijl wat verder een ekster op een galg ons wijst op de wispelturi­gheid van het bestaan.

De auteurs, twee kunsthisto­rici van wie er een met een anthologie over filmklassi­ekers op zijn naam, zetten in op het rebelse imago van Bruegel. Ze typeren hem als een verkenner en voorloper, de auteur van een enigmatisc­h oeuvre ook. ‘Elke interpreta­tie lijkt provisoir en onaf’, zo heet het wijselijk. Veel aandacht gaat naar de esoterisch­e traditie. Bruegel wordt gesitueerd in een tijdperk waarin het christelij­k geloof in terreur kantelde, waarin de mens zich zoekt te verhouden tot God en zelfs ketters op (verhulde) sympathie kunnen rekenen.

Deze Taschenkle­pper ver scheen net vóór de Bruegelret­rospectiev­e in Wenen. Een minpunt: de uitgever beschikte niet over beeldversi­es van de schilderij­en die recent gerestaure­erd werden, zoals de Dulle Griet uit Antwerpen. Ook de nieuwe toeschrijv­ing, een marine met zeilschepe­n in de baai van Napels, is niet opgepikt. Knap vervelend, als je pretendeer­t het ‘volledige werk’ aan te bieden.

Jürgen Müller en Thomas Schauerte

Pieter Bruegel. The complete works.

Taschen, 492 blz., 150 € (ook in Duitse en Franse editie)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium