De Standaard

Acid in de spaghetti

- JEROEN STRUYS Filmredact­eur

Daar moet je dan een Ollander voor zijn. Regisseur Martin Koolhoven mag zes weken op tv ver tellen over film en de tweede aflevering gaat al meteen over het thema ‘water en boten’. Zegtie over het doodsbenau­wende duikbootdr­ama Das Boot: ‘Nou ja, leuk.’

Dat Koolhoven Nederlande­r is, kun je hem amper kwalijk nemen. Dat ik hem de Nederlands­e Jan Verheyen noem, moeten ze elkaar maar kwalijk nemen. Waar is de tijd dat de Vlaming nog het filmprogra­mma Cult night presenteer­de? Net als hij laat Koolhoven de canon liefst links liggen om vol gloed te vertellen over minder prestigieu­ze genres. Net als Verheyen scoorde Koolhoven kassuccess­en voor eigen volk, zoals Het schnitzelp­aradijs en Oorlogswin­ter. In tegenstell­ing tot Verheyen gebruikte hij dat succes niet om dan maar plat op de buik de grootste gemene deler te bedienen, maar net om uit te breken: vorig jaar kwam hij met de grootse, beenharde domineewes­tern Brimstone, met sterren als Dakota Fanning, Guy Pearce en Carice van Houten.

Het verbaast dan ook niet dat Koolhoven het vorige week in de eerste aflevering had over spaghettiw­esterns – en dat hij daar met zo veel vuur over praatte dat de saloon vlam kon vatten. Geweldig hoe zijn betoog over de closeups van Sergio Leone meteen geillustre­erd kon worden met een hele reeks van die closeups.

Wanneer hij vertelde over de invloed van Kurosawa op de western, bewees hij dat door onder een fragment uit Yojimbo de muziek van Ennio Morricone te zetten. Dat laatste trucje heeft hij ook maar van Youtube, maar dat zal de kijker kaas met gaten wezen: het is goeie tv. En ik noteerde Matalo! voor mijn kijklijstj­e, een western die zo psychedeli­sch zou zijn dat er wellicht acid in de spaghetti zat.

Soms staat zijn enthousias­me hem een tikje in de weg. Dan roept hij: ‘Dat is zo’n goeie film!’ Nou gozer, ver tel me dan waarom. Maar laat hem een scène uit Jaws ontleden en hij raakt helemaal op dreef. En passant leer je het belang van een rode zwembroek – en wat een ‘dolly zoom’ is.

Omdat het Nederlands­e televisie is, moet het allemaal snel, snedig en met

Als iemand met zo veel vuur en zo’n stevige mening over zijn passie praat, hang je aan zijn lippen

enige humor. Dan laten ze Koolhoven recht het decor inlopen van de film waar hij het over heeft. ‘Hallo, ja, met Martin. Ja, goed, ik sta in Monument Valley.’ Nou ja, leuk. En ook wel enkele stuivers zuiniger dan Tom Barman de wereld rond vliegen zoals in Shot on location, het filmprogra­mma van VPRO vijf jaar geleden.

Dat zal mijn klomp niet roesten: ik kijk de komende weken opnieuw wanneer hij eurohorror en erotica uitkleedt. Als iemand met zo veel vuur en zo’n stevige mening over zijn passie praat, hang je aan zijn lippen. Of aan zijn baard.

De kijk van Koolhoven. Vanavond op NPO 3 om 21.20 uur, na afloop: ‘Das Boot’.

 ?? © Merlijn Doomernik ?? Martin Koolhoven regisseerd­e ‘Brimstone’ en deelt zijn liefde voor film in een zesdelige tvreeks.
© Merlijn Doomernik Martin Koolhoven regisseerd­e ‘Brimstone’ en deelt zijn liefde voor film in een zesdelige tvreeks.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium