De Standaard

Nationale Bank schuift top Weghsteen opzij

De Nationale Bank van België neemt de macht over bij het Brugse beurshuis Weghsteen. Revisor Dirk Smets wordt er voorlopig bestuurder.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De Nationale Bank zegt in een mededeling op haar website dat ze overgaat tot de maatregel vanuit haar rol als toezichtho­uder. Ze had eerder al, op 10 juli, een speciaal commissari­s aangesteld die alleen toekeek op de vennootsch­ap. De toezichtho­uder schuift nu echter de top opzij en stelt de speciaal commissari­s aan als voorlopig bewindvoer­der.

Het gaat om Dirk Smets, die eerder al door de NBB bij de Optima Bank was binnengebr­acht. De beslissing komt er nadat Smets onregelmat­igheden was blijven vinden en vastgestel­d had dat die ondanks zijn komst bleven doorgaan.

De stap komt er ook nadat Weghsteen de deadline om een koper te vinden voor de beursvenno­otschap, niet gerespecte­erd had. De afgelopen weken was het beurshuis Leleux in gesprek met Weghsteen, maar het kwam niet tot een deal. Verwacht wordt dat bieders nu eerder geïnteress­eerd gaan zijn in bepaalde onderdelen.

Sinds het nieuws dat Weghsteen onder verscherpt toezicht stond, haalden klanten al fondsen weg bij de Brugse beursvenno­otschap.

Weghsteen heeft behalve in Brugge ook kantoren in Gent en Brussel. Het is een van de kleinere onafhankel­ijke beursvenno­otschappen die ons land nog rijk is. Vóór de berichten over het verscherpt toezicht telde het bedrijf zo’n 2.500 klanten, die samen een half miljard euro door het huis lieten beheren.

Weghsteen was destijds ook een naam op de Vrije Markt, waar het verschille­nde kmo’s naartoe bracht. Het is een van de oudste beurshuize­n van het land. In 1996 slokte het nog zijn Gentse collega Driege & Co op.

De zaak doet denken aan de Optima Bank, waar de NBB in 2016 een speciaal commissari­s aanstelde nadat ze een reeks onregelmat­igheden had vastgestel­d. Uiteindeli­jk ging Optima Bank failliet en volgde een strafrecht­elijk onderzoek. Dirk Smets reageerde gisterenna­middag niet op vragen om toelichtin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium