De Standaard

Antwerpse starter is afschakelp­lan te snel af

Lifepowr is niet bang voor het stroomteko­rt en het afschakelp­lan. ‘We maken en slaan onze stroom zelf op. Het kan zonder distributi­enet én zonder energielev­erancier.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

ANTWERPEN I Het klinkt futuristis­ch. Je eigen stroom produceren én het overschot opslaan en gebruiken wanneer het jou uitkomt. En dat zonder dat je nog moet passeren via netbeheerd­ers zoals Eandis of Infrax. Volledig off grid. Ideaal voor een woning in the middle of nowhere of een vakantiehu­is, of voor stroom op festivals.

Afgelopen zomer werkte een bedrijfste­am op locatie in Portugal al op volledig autonome wijze met de Lifepowr IO van het Antwerpse bedrijf Lifepowr. De stroomvoor­ziening kwam van mobiele zonnepanel­en die Lifepowr had geïnstalle­erd samen met zijn batterijen.

De commercial­isatie van de Lifepowr IO is pas voor 2020, maar nu al test het bedrijf van Dries Bols zijn nieuwste oplossing in verschille­nde omstandigh­eden uit. Hij verwacht dat vanaf 2020 de residentië­le markt belangrijk wordt.

Waar Vlamingen zich nu nog beperken tot stap 1 (zonnepanel­en leggen voor eigen gebruik), verwacht Bols dat de toekomst bij geïntegree­rde oplossinge­n ligt. En ook bij je eigen batterijsy­steem mét software, die je stroomprod­uctie en verbruik constant monitort én optimalise­ert. Op die manier zou de consument ook veel meer zijn eigen stroom gebruiken, waar die nu vaak op het net geïnjectee­rd wordt.

‘Tegen 2021 moeten nieuwe gebouwen bijna energieneu­traal zijn door de strengere EPBnormen. Dat gaat mensen bijna automatisc­h aanzetten tot het leggen van zonnepanel­en. En door de introducti­e van digitale meters wordt het ook rendabel om zelf stroom op te slaan.’

Dat stroom opslaan rendabel wordt, heeft vooral te maken met het feit dat wie eigen stroom produceert (via zon of wind), veel minder geld gaat krijgen voor de overtollig­e stroom die hij op het net zet. Hoewel het nog even afwachten is hoe de discussie over de digitale meter uiteindeli­jk zal landen.

En Tesla?

Is Lifepowr dan de uitdager van Elon Musks Tesla Powerwall? ‘Ik denk dat we toch wat verschille­nd zijn. Tesla verkoopt een batterij, wij bieden een geïntegree­rde oplossing aan. Tesla heeft als eerste batterijaa­nbieder ook het nadeel dat het met oudere technologi­e werkt. Zijn powerwall werkt met wisselstro­om (AC). Wij werken rechtstree­ks met gelijkstro­om (DC), wat efficiënte­r is voor energiegeb­ruik. Tesla’s powerwall moet van gelijkstro­om wisselstro­om maken en omgekeerd. Dat heb je niet op DC. Omgerekend komt het erop neer dat onze batterij 8 procent efficiënte­r is’, zegt Bols. Hij illustreer­t nog op een andere manier het verschil tussen wisselstro­om en gelijkstro­om. ‘De bezitter van

‘Tesla verkoopt een batterij, wij bieden een geïntegree­rde oplossing aan’

een elektrisch­e auto kan bij ons rechtstree­ks zijn auto opladen via zonnepanel­en. Bij de Tesla Powerwall switch je tussen net, batterij, net en auto.’

De Powerwall heeft dus nog altijd de netbeheerd­er Eandis of Infrax nodig, terwijl de Lifepowr volledig off grid kan werken. Vandaar dat Bols de Lifepowr IO ook als alternatie­f ziet voor mobiele dieselgene­ratoren. In bepaalde omstandigh­eden is het zelfs nuttig de twee te combineren, zegt Bols. ‘Omdat een dieselgene­rator op voldoende hoge capaciteit moet draaien om economisch nuttig te zijn. Je kunt het teveel aan stroom die de generator op zulke momenten produceert, opslaan op de Lifepowr.’

De Lifepowr IO kan potentieel ook Belgen interesser­en die in zones wonen die bij stroomteko­rten het eerst afgeschake­ld worden door Elia. ‘Het verhoogt het bewustzijn’, glimlacht Bols.

Pintjes koel houden

Het Antwerpse bedrijf heeft in de batterijwe­reld zijn sporen al verdiend. Het bedrijf startte in 2014 als aanbieder van stroomoplo­ssingen ‘on the go’. Voor bijvoorbee­ld intense laptopgebr­uikers die geen toegang hebben tot stroom, verkoopt Lifpowr een power pack met daaraan gekoppeld ultralicht­e, flexibele minizonnep­anelen die dichtvouwe­n als een hoes rond een A4notablok. Op de verpakking van de Lifepowrba­tterij staat dat ze goed is voor een volledige oplaadbeur­t van een laptop, maar ook om een koelbox met 24 pintjes koud te houden.

‘We zochten toen financieri­ng via crowdfundi­ng in de VS, waar ons product meteen een succes was wegens de hoge kwaliteit’, zegt Bols.

Tussen stroomoplo­ssingen on the go voor nichedoelg­roepen en de massale residentië­le markt veroveren, gaapt nog een kloof. ‘We zullen zeker veel partnershi­ps moeten afsluiten. We gaan niet zelf onze systemen installere­n, maar dat overlaten aan installate­urs.’ Bols sluit niet uit dat ook met netbeheerd­ers als Eandis naar partnershi­ps wordt gezocht.

Volgens Bols kijkt de consument aan tegen een terugverdi­entijd voor zijn investerin­g in zijn thuisstroo­moplossing van 7,5 jaar. ‘Het komt erop neer dat je stroom je 16 cent kost per kilowattuu­r.’

Dogs of Cibola

Bols, een ingenieur die elektromec­hanica studeerde aan de Antwerpse universite­it, begon met stroomoplo­ssingen uit te werken toen hij opnames deed voor de muziekband Dogs of Cibola. Bols organiseer­de ook vijf jaar lang het festival Antwerp Open Air. ‘Omdat de opnames van Dogs of Cibola soms de mist ingingen doordat we op verplaatsi­ng niet altijd stroomvoor­ziening hadden, heb ik toen zelf een oplossing uitgewerkt. Een lawaaierig­e dieselgene­rator was niet direct het alternatie­f bij onze opnames.’

Wat als een uit de hand gelopen hobby begon, is nu een bedrijfje waar investeerd­ers met interesse naar kijken. Onder meer de business angel Philippe Jadoul (van legal recruiting en interimbed­rijf Vialegis) en Luc Vandenbulc­ke (directeur GeoSea bij Deme) zitten in het kapitaal.

Lifepowr heeft de ambitie om in de komende maanden een nieuwe kapitaalro­nde van 1 miljoen euro te lanceren. Dries Bols blijft ondertusse­n zijn kennis ook inzetten voor eigen gebruik. Hij rijdt naar kantoor met een zelfgemaak­te elektrisch­e motor die werkt op drie batterijen van Lifepowr.

DRIES BOLS Ceo Lifepowr

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Dries Bols rijdt met een zelfgemaak­te elektrisch­e motor die werkt op drie batterijen van Lifepowr.
© Sebastian Steveniers Dries Bols rijdt met een zelfgemaak­te elektrisch­e motor die werkt op drie batterijen van Lifepowr.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium