De Standaard

ExxonMobil kiest voor groene vlucht vooruit

ExxonMobil­s pleidooi voor een koolstofbe­lasting legt het bedrijf ook financieel geen windeieren.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE Een belasting op CO2 zou vooral aardgas,

BRUSSEL I ExxonMobil, de grootste energiepro­ducent van de VS, deed er in een niet zo ver verleden alles aan om de klimaatver­andering te bagatellis­eren. Tussen 1977 en 2014 bestookte de oliegigant politici en publiek met twijfels over de klimaatwet­enschap en de ernst van het probleem. Intussen werd er intern erkend dat de opwarming van de aarde ‘echt en serieus is, door mensen veroorzaak­t wordt en oplosbaar is’, bleek vorig jaar uit een studie van Harvard. Nu er een klimaatont­kenner in het Witte Huis zit, lijkt de oliereus het geweer van schouder te hebben veranderd.

ExxonMobil zal de komende twee jaar één miljoen dollar geven aan Americans for Carbon Dividends, een lobbygroep die strijdt voor een belasting op CO2 om de klimaatver­andering te tackelen. Dat een olie en gasreus geld investeert in een campagne om zijn basisprodu­ct zwaarder te belasten, is opmerkelij­k, dat het plan uit de koker van prominente Republikei­nse politici – James Baker en George Schultz, twee voormalige ministers van Buitenland­se Zaken – komt, is nog opvallende­r. De Republikei­nse president Donald Trump noemde de klimaatver­andering eerder een ‘verzinsel’ en neemt alleen het woord ‘tax’ in de mond als hij over ‘tax cuts’ spreekt.

Toch denken ExxonMobil en de Republikei­nse initiatief­nemers dat een koolstofbe­lasting kans op succes maakt. Op voorwaarde dat de opbrengste­n van de belasting niet naar de Amerikaans­e schatkist gaan, maar als ‘dividend’ worden uitgekeerd aan de burgers. Een belasting van 40 dollar voor een ton CO2 zou een Amerikaans gezin jaarlijks 2.000 dollar moeten opleveren en de prijsverho­gingen opvangen. Zo maak je de nieuwe belasting verteerbaa­r, denkt Americans for Carbon Dividends. Dat het voorstel bedrijven wil beschermen tegen aansprakel­ijkheid voor historisch­e emissies en de rest van de milieurege­ls in één beweging bij het huisvuil zet, kan ExxonMobil ook over de streep trekken.

Toch ziet ook de onpartijdi­ge denktank Resources for the Future been in een CO2belasti­ng; hij

berekende dat de VS zo alsnog

Aangedrage­n bewijzen zouden niet volstaan Campagne

ExxonMobil sprak zich eerder al uit voor een belasting op CO2, maar is de eerste oliereus die de ambitie kracht bijzet met harde cash. Al is de grootte van het bedrag relatief: ExxonMobil rijft iedere twee minuten een miljoen dollar binnen, berekende Bloomberg.

De aankondigi­ng kwam er ook dinsdag, een dag nadat het klimaatpan­el van de VN (IPCC) met

Prijzen voor

De BVA heeft drie Belgische bedrijven bekroond die via durfkapita­al in een groeiversn­elling slaagden.

BRUSSEL I De Belgian Venture Capital & Private Equity Associatio­n (BVA) telt 54 leden en overkoepel­t durfkapita­alfondsen en family offices die actief zijn op de Belgische markt. Tussen de leden zitten grote huizen als Gimv en Waterland Private Equity.

De BVA, die gisteravon­d voor het eerst prijzen uitreikte voor de beste groeibedri­jven, stelt dat de combinatie van entreprene­urs met profession­ele fondsen een zinvol recept is. De drie bedrijven die gisteren in de prijzen vielen, moesten dat onderstrep­en.

Multiplico­m, de Belgische een alarmerend rapport over de staat van het klimaat op de proppen was gekomen.

ExxonMobil doet er de laatste tijd veel om aan te tonen dat het bedrijf ‘deel van de oplossing’ is. Zo was er de laatste weken ook in ons land een grote campagne waarin wetenschap­pers van Exxon de brandstof van de toekomst in algen zoeken.

Bovendien spint de olie en gasreus commerciee­l garen bij een belasting op CO2. Die zou op korte termijn vooral de steenkoolp­roducenten treffen. Volgens een studie van de Columbia University zou vooral aardgas, een kernactivi­teit van Exxon, de eerste vijf jaar aandeel winnen. Het valt dan ook te betwijfele­n of de Republikei­nse initiatief­nemers gehoor zullen vinden bij hun president, die de mijnwerker­s wil beschermen.

Aardgas is eerste winnaar bij koolstofta­ks, ten koste van steenkool

ten goede komen. marktleide­r in Europa voor borstkanke­rtesten, werd in 2017 verkocht aan de Amerikaans­e farmagroep Agilent voor 68 miljoen, daar waar de aandeelhou­ders maar 7,7 miljoen in het bedrijf hadden gestopt. Gimv, PMV, Qbic en Rudi Mariën passeerden toen aan de kassa.

Intelligen­t, de naam boven Combell en Sentia, haalde recent het nieuws omdat Waterland het bedrijf in de etalage zet. Het beheert websites en onlineplat­formen voor bedrijven. Het is de nummer drie in Europa.

Desotec uit Roeselare ten slotte biedt zuiverings­oplossinge­n aan, gebaseerd op actieve kool voor het zuiveren van vloeistoff­en en gassen. Het werd recent verkocht voor 250 miljoen euro aan het Zweedse fonds EQT. Verkoper was AAC Capital, dat in 2011 was ingestapt. (pdd) NOTERINGEN

 ?? © epa ?? een kernactivi­teit van ExxonMobil,
© epa een kernactivi­teit van ExxonMobil,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium