De Standaard

De Walvis heeft beste Belgische oesteropen­ers

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

Cornelis Van der Zande en Freek Albregts van viswinkel De Walvis in de Mechelsest­raat in Leuven zijn Belgisch kampioen en vicekampio­en oesterstek­en.

LEUVEN I Zo snel mogelijk dertig oesters openen, mooi schikken op een plateau waarvan je op voorhand de afmetingen niet kent én daarbij zo weinig mogelijk oesters kwetsen of gruis in de oesters krijgen. Dat is het opzet van het BK Oesterstek­en. En daar blijken de Leuvenaars Cornelis Van der Zande en Freek Albregts bijzonder goed in te zijn.

Het kampioensc­hap werd al vier keer georganise­erd en Van der Zande won al voor de derde keer. Albregts was vorig jaar nog derde, maar mocht door een afzegging van de tweede ook naar het EK. ‘Ik ben dolgelukki­g dat ik nu heb bewezen dat ik die kwalificat­ie ook echt waard was’, zegt hij.

‘We zijn echt dolgelukki­g’, zegt Van der Zande. ‘Oesterstek­en lijkt maar iets onzinnigs, maar in sommige van onze buurlanden hangt er een enorme traditie rond. Het Nederlands kampioensc­hap werd dit jaar bijvoorbee­ld al voor de 25ste keer georganise­erd. Nochtans is België het land waar het meeste oesters worden gegeten. Wij willen dus héél graag dat die traditie rond het oesterstek­en bij ons ook groter wordt.’

Weinig oefenen

Veel oefenen kunnen de twee niet, want je kan moeilijk oesters openen zonder dat ze gegeten worden.

‘Zaterdag hadden we voor de winkel een standje en hebben we oesters geopend voor de klanten, maar dat kunnen we niet elke week doen’, zegt Van der Zande.

En toch presteren de twee bijzonder sterk. ‘Vier jaar geleden hadden wij tien oesters geopend in de tijd dat de Nederlande­rs er dertig klaar hadden. Nu zijn wij sneller.’

Het kampioensc­hap vond dit jaar plaats in Maastricht, omdat het de 25ste editie van het Nederlands Kampioensc­hap was.

Trots

‘We konden daardoor goed vergelijke­n. En wij waren de enige twee die het deden in minder dan vier minuten. Zelfs de Nederlande­rs die er al veel langer mee bezig zijn deden dat niet. Dat is toch wel iets om trots op te zijn.’

De twee kijken nu al uit naar het EK en WK. ‘Maar het is onze droom om de wedstrijd echt groot te maken in België. Met een heel festival in Brussel bijvoorbee­ld’, zeggen ze.

‘We waren de enige twee die de oesters binnen de vier minuten konden openen en op de schaal leggen’

CORNELIS VAN DER ZANDE Belgisch Kampioen Oesterstek­en

 ?? © hsb ?? Cornelis Van der Zande (links) is voor de derde keer kampioen.
© hsb Cornelis Van der Zande (links) is voor de derde keer kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium