De Standaard

‘Over vijf jaar lopen er wilde everzwijne­n in de Noordrand’

-

PERK I Vier wildbeheer­seenheden willen voorbereid zijn op de komst van everzwijne­n in de Noordrand. Ze zijn er nog niet, maar komen dichterbij via het Meerdaalwo­ud, de Kempen en het Zoniënwoud. ‘En ze komen zeker. Over vijf jaar lopen ze hier rond. Wildcamera's bevestigen hun uitzwermin­g’, zegt coördinato­r François Verbruggen.

De wildbeheer­seenheden (WBE’s) De Barebeek, RuperdalDe Bocht, Tussen Vaart en Molenbeek en Zennevalle­i organiseer­den in Perk een overleg met alle betrokken actoren, maar er kwam weinig volk op af.

Dat is een streep door de rekening van de WBE’s, die hoopten dat heel wat aanwezigen ter plaatse hun visie zouden onderschri­jven. En die is eenvoudig: een nultoleran­tie, wat betekent dat bij elke melding meteen wordt gejaagd op het gesignalee­rde dier.

Schade

‘Onderschri­jven kan nog, we geven bedenktijd tot 24 oktober’, zegt Verbruggen. ‘De Vlaamse overheid vroeg ons om een samenwerki­ng af te sluiten om de verkeersve­iligheid te vrijwaren en ook de vraat en woelschade onder controle te houden.’

Jagers zeggen dat ze de komst van everzwijne­n niet zien als een opportunit­eit om het karige wildaanbod te verruimen. Schade door wroetende everzwijne­n of de impact van een aanrijding met een ever kan hoog oplopen.

‘Grondeigen­aars moeten wel weten dat wij niet mogen optreden op private percelen die niet als jachtgebie­d ingekleurd zijn, en ook niet in erkende natuurgebi­eden. Daarvoor is een uitzonderi­ngsclausul­e in de wetgeving nodig’, zegt Marc Van Olmen van de werkgroep.

Natuurpunt bleef in het debat afwezig en blijkt niet bereid om de overeenkom­st in deze vorm te onderteken­en. ‘De zogeheten nulstand voor everzwijne­n is een utopie. Als we per afdeling afspraken kunnen maken, afhankelij­k van de lokale situatie, nemen we daar graag aan deel’, laat Natuurpunt Mechelen weten. (jdw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium