De Standaard

Fifa wil strengere regels voor spelersmak­elaars

De Fifa wil de excessen op de transferma­rkt snel aan banden leggen. Makelaars krijgen minder commissie en meer regels opgelegd.

-

BRUSSEL I Heeft de wereldvoet­balbond operatie ‘Schone Handen’ voelen aankomen? Feit is dat er binnen de wereldvoet­balbond hard gewerkt wordt aan strengere regels voor spelersmak­elaars. Drie weken geleden maakte de Fifa bekend dat het op de algemene vergaderin­g van 26 oktober verregaand­e voorstelle­n op tafel wil leggen om de excessen op de transferma­rkt aan banden te leggen.

Zo zullen de commissiel­onen van spelersmak­elaars (die nu bij een toptransfe­r soms in de vele miljoenen euro lopen) fors beperkt worden. Net als vertegenwo­ordigingsv­ergoeding die de spelers moeten betalen.

De commissiel­onen zouden bovendien verplicht geregistre­erd en uitbetaald moeten worden bij een centraal ‘clearing house’ dat zal beheerd worden door de Fifa zelf. Diezelfde Fifa zou ook de makelaarsl­icentie die in 2015 werd afgeschaft verplicht willen herinvoere­n.

Dat alles om grootschal­ige fraude, zoals die deze week in ons land aan het licht kwam bij Mogi Bayat en Dejan Veljkovic in de toekomst tegen te gaan.

Daarboveno­p zouden ook verplichte elektronis­che transfersy­stemen op nationaal niveau moeten worden geïnstalle­erd en moet er nu ook bij binnenland­se transfers aan de opleidings­clubs een zogeheten ‘solidarite­itsbijdrag­e’ worden betaald.

Eén ding ontbreekt nog. Hoe hoog zijn de boetes en wie gaat dat alles controlere­n? En liefst strenger dan nu

Daarnaast wil de Fifa ook de groeiende commercial­isering van jeugdspele­rs aan banden willen leggen. Toestanden zoals bij clubs als Juventus en Chelsea, die jaarlijks tientallen jonge spelers op huurbasis bij andere clubs stallen, zouden een doorn in het oog zijn van de Fifa en dus wil het dergelijke situaties in de toekomst vermijden.

Daarom zouden clubs nog maar maximaal acht profspeler­s mogen gaan verhuren. Enkel spelers jonger dan 21 jaar zouden vrijgestel­d worden van de regel, op voorwaarde dat ze lang genoeg bij de club spelen. Alleen één ding ontbreekt nog. Hoe hoog zijn de boetes en wie gaat dat alles controlere­n? En liefst strenger dan nu. (nta)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium