De Standaard

Hoop op overlevend­en opgegeven

Twee weken na de dodelijke aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi heeft Indonesië beslist de hulp te concentrer­en op de levenden in plaats van de doden.

-

BRUSSEL I Officieel zijn er zeker 2.045 doden gevallen bij de ramp op 28 september en vermoed wordt dat er nog ongeveer vijfduizen­d mensen vermist zijn. Maar de kans dat er nu nog mensen levend teruggevon­den worden, is heel klein, zegt de Indonesisc­he overheid. En als er nog lichamen gevonden worden, kunnen die waarschijn­lijk niet meer geïdentifi­ceerd worden.

Daarom werd gisteren de zoektocht naar slachtoffe­rs stopgezet. Alle aandacht en hulp moeten nu gaan naar de ongeveer 80.000 mensen die hun huis kwijt zijn, en de minstens 10.000 gewonden.

Kritiek op de regering

Het ergst getroffen is de stad Palu. Daar worden twee van de zwaarst getroffen wijken afgesloten om er massagrave­n te vestigen. Als alle puin geruimd is, moet daar mogelijk een park en een monument komen. Er zouden nog ongeveer 5000 mensen vermist zijn.

De Indonesisc­he regering heeft veel kritiek gekregen in verband met de ramp. Ten eerste omdat het tsunamiwaa­rschuwings­systeem niet naar behoren bleek te werken en de bevolking niet voldoende wist wat ze moest doen bij een tsunami. Bovendien kwam de hulpverlen­ing maar traag op gang. Indonesië vroeg uitzonderl­ijk internatio­nale hulp, maar heeft intussen de activiteit­en van buitenland­se reddingswe­rkers alweer aan banden gelegd. (kdr)

Indonesië heeft intussen de activiteit­en van buitenland­se reddingswe­rkers alweer aan banden gelegd

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium