De Standaard

Reconstruc­tie: hoe Bayat en Veljkovic tegen de lamp liepen

Onderhands­e commissies, dubieuze schermvenn­ootschappe­n in belastingp­aradijzen, facturen voor valse opdrachten: Bayat en Veljkovic zetten allerlei constructi­es op om geld uit zicht van de fiscus te houden.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Het gerecht in Limburg kwam Dejan Veljkovic en later ook Mogi Bayat eind 2017 op het spoor. Toen ontdekte het dat er onder meer via een tiental rekeningen in een Genks bankkantoo­r op grote schaal zwart geld werd versluisd naar het buitenland en naar dubieuze schermvenn­ootschappe­n in belastingp­aradijzen. Uit nader onderzoek bleek dat de twee spelersmak­elaars – onafhankel­ijk van elkaar – achter de verdachte geldstrome­n zaten, en dat het ging om geld uit verborgen commissies en verloninge­n van spelers en trainers.

Daarop besloot het gerecht om hun telefoonve­rkeer maandenlan­g af te tappen. Dankzij die telefoonta­ps kwam het niet alleen de mogelijke omkoping van ‘minstens’ twee degradatie­wedstrijde­n op het spoor – AntwerpEup­en (2–0) en KV MechelenWa­aslandBeve­ren (2–0) – het slaagde er ook in om duidelijk in kaart te brengen hoe Veljkovic en Bayat de fiscus om de tuin leidden en zichzelf op sluwe wijze verrijkten.

Handlanger­s

Al snel bleek dat Mogi Bayat veruit de gladste was van de twee. Hij gebruikte zijn bankrekeni­ngen om bij transfers zijn makelaarsv­ergoeding te maximalise­ren en allerlei commissies verborgen te houden, zowel voor de betrokken clubs als voor de spelers. De Franse Iraniër deed dat steevast met medewerkin­g van bevriende makelaars en een rist buitenland­se vennootsch­appen en rechtspers­onen in Engeland, Frankrijk en Luxemburg.

Een van Bayats handlanger­s is mogelijk Karim Mejjati, die eergistere­n al werd opgepakt. Mejjati, die onder meer Rode Duivel Marouane Fellaini in zijn portefeuil­le heeft, is in Engeland geregistre­erd als spelersmak­elaar en staat in het voetbalmil­ieu bekend als de rechterhan­d van Bayat.

Om de onderhands­e commissies voor de fiscus verborgen te houden, gebruikte Bayat de derdenreke­ning van voormalig advocaat Laurent Denis, die in het verleden vaak optrad als raadsheer van Anderlecht en meestal ook alle spelerscon­tracten en andere documenten voor Bayat opstelde. Diezelfde derdenreke­ning werd door Bayat gebruikt om een deel van het geld in cash af te halen.

Ook opvallend, het gerecht nam bij de huiszoekin­gen voor liefst 8 miljoen euro aan juwelen, cash en luxehorlog­es in beslag. Luxehorlog­es die Bayat naar verluidt gretig gebruikte als relatieges­chenk bij zijn makelaarsa­ctiviteite­n. Die horloges bleken na controle meermaals frauduleus gededouane­erd – bijvoorbee­ld door op de exportfact­uren de namen van familieled­en te zetten – zodat Bayat er ook nog eens de btw op kon recuperere­n.

Meermaals langs de kassa

Over welke transfers het precies gaat en hoe Bayat iedereen manipuleer­de, gaf het gerecht nog niet vrij. Volgens onze informatie werd de machtige makelaar gisteren onder meer aan de tand gevoeld over de transfers van exAnderlec­htspeler Sofiane Hanni naar Spartak Moskou en de ingewikkel­de trans

ferconstru­ctie rond Henry Onyekuru. Die Nigeriaans­e spits verhuisde eerst van Eupen naar het Engelse Everton, om daarna meteen te worden uitgeleend aan Anderlecht.

Hoe Bayat daarbij een deel van de commissiel­onen kon verborgen houden, is onduidelij­k. Maar een veel gebruikte praktijk in het makelaarsm­ilieu is die van de opgesplits­te, verborgen commissiel­onen. Sommige makelaars maken er nu eenmaal een sport van om bewust meermaals langs de kassa te passeren. Ze vragen en krijgen niet alleen een vertegenwo­ordigersve­rgoeding van de speler, bijvoorbee­ld 10 procent van zijn loon, maar vaak ook een premie van de verkopende club (om de transferpr­ijs zo hoog mogelijk op te drijven) én van de club die de speler aankoopt (om de transferpr­ijs zo laag mogelijk te houden).

Mede daardoor ligt het reële transferbe­drag voor topspelers vaak veel hoger dan het officieel gecommunic­eerde bedrag, waarbij de verschille­n soms in de miljoenen oplopen. Dat verschil wordt dan vaak opgesplits­t en buiten het zicht van de fiscus via buitenland­se schermvenn­ootschappe­n verdeeld tussen alle betrokken tussenpers­onen.

Veljkovic werkte helemaal anders dan Bayat. De Serviër zou ‘in samenspraa­k met’ – en dus met medeweten van – voetbalclu­bs als Club Brugge, KV Mechelen, Racing Genk, Standard en Lokeren financiële constructi­es hebben opgezet om niet alleen zichzelf verdoken commissiel­onen, maar ook spelers en/of trainers verdoken verloninge­n uit te betalen.

Via die constructi­es konden de betrokken clubs de spelers en trainers die Veljkovic vertegenwo­ordigde, hogere salarissen geven dan ze zich eigenlijk konden of wilden veroorlove­n. Hoe? Een groot deel van het loon werd buiten het zicht van de fiscus gestort op rekeningen van een reeks vennootsch­appen en rechtspers­onen in Servië, Macedonië en Cyprus. Rechtspers­onen die in handen waren van familieled­en van Veljkovic en die in realiteit door hem werden gecontrole­erd.

Daarna werd het verborgen loon onder allerlei valse voorwendse­ls – advies en scoutingop­drachten, extra kosten, consultanc­ytaken – in schijven aan de betrokken spelers en trainers teruggesto­rt. Zo leek het alsof die bedragen niets met hun wettelijke salaris te maken had. Of hoe je van een brutoloon een nettoloon kunt maken.

Over welke spelers en trainers het gaat, was gisteren onbekend. Standard en Club Brugge – bij wie Veljkovic Mats Rits, Tomecak en Letica vertegenwo­ordigt – ontkenden gisteren nadrukkeli­jk elke betrokkenh­eid.

Het gerecht nam voor 8 miljoen euro aan juwelen, cash en luxehorlog­es in beslag. Horloges die Bayat gretig gebruikte als relatieges­chenk

Veljkovic liet ‘in samenspraa­k met vijf clubs’ via familieled­en verdoken lonen uitbetalen aan spelers en trainers in zijn portefeuil­le

 ??  ??
 ?? © Philippe Crochet/pn ?? Mogi Bayat: onder meer aan de tand gevoeld over de transfers van Hanni en Onyekuru.
© Philippe Crochet/pn Mogi Bayat: onder meer aan de tand gevoeld over de transfers van Hanni en Onyekuru.
 ?? © Jan De Meuleneir/pn ?? Dejan Veljkovic: geld doorgeslui­sd naar Servië, Macedonië en Cyprus.
© Jan De Meuleneir/pn Dejan Veljkovic: geld doorgeslui­sd naar Servië, Macedonië en Cyprus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium