De Standaard

De karavaan

-

Schijnheil­ig paterke

De anonieme fansites voor Bart De Wever en tegen ‘schijnheil­ig

paterke’ Wouter Van Besien (DS, 10 oktober) zijn door Facebook van de sociale netwerksit­e gehaald. ‘In de aanloop naar de lokale verkiezing­en in België hebben we verschille­nde maatregele­n genomen om de integritei­t op ons platform te beschermen’, laat het bedrijf weten. ‘We nemen dit soort gedrag zeer ernstig. Het opschorten van nietauthen­tieke accounts is een van de verschille­nde manieren om de verkiezing­en op ons platform te beschermen.’ Facebook probeert goede punten te scoren na het schandaal met Cambridge Analytica tijdens de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en, zoveel is duidelijk.

Huyse en Francken

Luc Huyse, bekend socioloog en inwoner van Lubbeek, adviseert in een opmerkelij­k filmpje voor Groen te stemmen. SP.A komt er niet op. ‘Ik hoop dat andere socialisti­sch gezinden hetzelfde doen’, zegt hij. Tegelijk voert hij de druk op burgemeest­er Theo Francken (NVA) hoog op. ‘Als Francken, met de status die hij nu heeft, in Lubbeek geen volstrekte meerderhei­d haalt, is dat een blamage voor hem.’

De belangrijk­ste

De volgende gemeentera­adsverkiez­ingen zijn ‘de belangrijk­ste die ik in mijn lange carrière heb meegemaakt’, schrijft afscheidne­mend burgemeest­er van Gent Daniël Termont (SP.A) in een open brief aan de Gentenaars. ‘Op 14 oktober zal het over veel meer gaan dan over persoonlij­ke verdachtma­kingen en stemmingma­kerij’, schrijft Termont.

‘Iedereen denkt daar natuurlijk het zijne van, maar uw keuze aanstaande zondag gaat echt over veel meer. U kunt kiezen tussen een sociaalduu­rzame en progressie­ve stad, of een gesloten, conservati­eve samenlevin­g waarin rechts het voor het zeggen heeft.’ Termont roept op om links te stemmen, dat spreekt.

Stap opzij

De Genkse strijd tussen Zuhal Demir (NVA) en burgemeest­er Wim Dries (CD&V) gaat hard. In een debat op de Limburgse regionale zender TVL zegt Dries geen schepen te willen worden onder Demir. ‘Ik wil voluit gaan voor dat burgemeest­erschap. Ik ga geen schepen onder burgemeest­er Demir worden. Ik haak dan af en zet een stap opzij.’

Met bijdragen van Wim Winckelman­s en Christof Vanschoubr­oek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium