De Standaard

STEM LOKAAL!

- KAREL VERHOEVEN

Eindelijk kunnen we gaan kiezen. Niet alleen voor de politici was het uitputtend. Maandag praten we over de gevolgen voor het Martelaars­plein en de Wetstraat alsof dit slechts een voorspel was. Maar zondag telt de lokale inzet, omdat ook deze verkiezing­en voor echt zijn. De democratie wordt sterker als de burger zich niet voor een andere agenda laat charteren. Niet in Antwerpen, waar de politieke dominantie van Bart De Wever op tafel ligt, en niet in Gent, waar de verhouding­en op links worden beslecht. Zelfs de kiezer die sluw en strategisc­h wil stemmen – door het gebrek aan rechtstree­kse burgemeest­ersverkiez­ingen, en dus groter gesjacher bij de coalitievo­rming, is het in Vlaanderen en Brussel meer nodig dan in Wallonië – doet er goed aan zijn eigen gemeentebe­lang voor ogen te houden.

Een van de meest ontnuchter­ende nieuwsberi­chten was het bedrag dat nieuwe gemeentebe­sturen, na aftrek van hun vaste kosten en na afbetaling van hun leningen, per inwoner te besteden hebben: gemiddeld 46 euro. Toch kunnen burgemeest­ers de komende jaren de wereld redden. Via hun intercommu­nales oefenen ze controle uit op elektricit­eitsstrome­n die lokaler geproducee­rd worden, en waarbij het netwerk cruciaal wordt voor de zekerheid en betaalbaar­heid. Ze sturen de mobiliteit en beslissen hoeveel ruimte de auto nog krijgt, en of fietsen en stappen veiliger en fijner worden. Ze krijgen meer armslag over De Lijn en dus over beter openbaar vervoer. Zij beslissen of veiligheid gediend wordt door meer camera’s en interventi­eploegen dan wel door meer wijkagente­n. Of de groeiende woningnood van armen beter gelenigd wordt via de huurmarkt of via sociale woningen. Hoeveel plaats er is voor extra asielzoeke­rs. Hoeveel Nederlands nodig is om te integreren. Of de hoofddoek aan het loket mag, en dus hoeveel plaats religie krijgt in de publieke ruimte. In hun handen ligt het of de betonstop haalbaar wordt en hoe dicht we op elkaar gaan wonen. Welke economie de steden stimuleren. En dan is er nog schone lucht. Dat alles vergt daadkracht. Meer dan de partijideo­logie maakt het kaliber van de kandidaat het verschil. Wie is in staat om uw gemeente of stad op sleeptouw te nemen?

Nog dit: zondag stemmen we ook voor de provincier­aad. Op die lijsten vindt u toonaangev­ende politici die u het gevoel geven dat, als u voor de gemeentera­ad al geen nationaal signaal gaf, u met de provincier­aad een uitgelezen kans krijgt. Ga daar niet op in. Tenzij ze u garanderen dat ze echt zullen zetelen in dat gremium dat ze overbodig vinden en willen afbouwen, doen ze een onfatsoenl­ijk voorstel.

Meer dan de partijideo­logie maakt het kaliber van de kandidaat het verschil

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium