De Standaard

Als de dood voor de karaktermo­ord

Was het echt zo’n smerige campagne? De politieke zeden verharden, het tribalisme groeit. Maar voorlopig is er nog geen dijkbreuk van het fatsoen.

- JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I ‘De dijk breekt nooit in één keer, maar je ziet het water er langs alle kanten door spuiten. Voor verhalen die vroeger nooit zouden worden gebracht, belt men mij vandaag persoonlij­k. Ook zeer belangrijk­e journalist­en. Over mijn thuissitua­tie, mijn gezin, de toestand van de kinderen. Dat is beneden alle peil.’ Het was een opvallende ontboezemi­ng van de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA), in een dubbelinte­rview met de Antwerpse Groenlijst­trekker Wouter Van Besien in Het Nieuwsblad.

De Wever was niet de enige politicus die de voorbije weken zenuwachti­g rondliep. Bij de SP.A voorspelle­n ze al maanden een smerige campagne. Groen was ervan overtuigd dat de NVA een be schadiging­soperatie in de mouw had zitten. Tenzij die vandaag in extremis nog ergens wordt gelanceerd, was die zenuwachti­gheid, net zoals die van De Wever trouwens, nergens voor nodig. De debatten voor deze gemeentera­adsverkiez­ingen verliepen hoffelijk en waren toegespits­t op concrete dossiers, zoals betaalbaar wonen, mobiliteit, samenleven in diversitei­t en luchtkwali­teit. De meeste ruzies situeerden zich eerder binnen partijen dan ertussen. Het blijven lokale verkiezing­en.

Het adres van Peeters

Dat politici zich desondanks zo opgejaagd voelden, had vooral te maken met de lange aanloop naar de campagne. Die werd een goed jaar geleden ingezet – een aanloopper­iode die vele malen vuiler was dan de campagne zelf, vooral in Antwerpen. De manier waarop het progressie­ve kartel er uiteen werd gespeeld, was van een onge ziene brutalitei­t. Privéberic­hten werden vanop kabinetten doorgespee­ld naar redacties, er werden details gelekt uit de dading tussen SP.Akopman Tom Meeuws en De Lijn, en uiteindeli­jk werden zelfs gênante details uit het privéleven van Meeuws onder de aandacht gebracht. Een karaktermo­ord in verscheide­ne bedrijven. Sindsdien vragen verschille­nde, vooral nationale, politici zich af wanneer zij aan de beurt zijn.

De polariseri­ng entte zich vooral tussen de NVA en de rest. En het bleef niet bij een verbale strijd

Verkiezing­sborden bekladden is van alle tijden, maar brandstich­ting is dat niet

De waarschuwi­ng van De Wever klinkt in dat opzicht opmerkelij­k, aangezien hij zelf de insinuatie voedde dat CD&Vlijsttrek­ker Kris Peeters niet in Antwerpen zou resideren. Terwijl de verhuizing van Annemie Turtelboom (Open VLD) van Puurs naar Antwerpen in 2012 amper een rimpeling veroorzaak­te, werd die van Peeters een giftige running joke.

Op geen enkel moment gooide De Wever zijn gewicht in de schaal om op te roepen tot een meer inhoudelij­ke campagne, ondanks de smeekbedes van Peeters – tot op de voorpagina van Knack. Op een ander moment insinueerd­e De Wever mogelijke banden tussen de drugsmaffi­a en gemeentera­adsleden. Als de dijk van het fatsoen aan het lekken is, dan komt dat volgens andere partijen vooral doordat De Wever zelf al enkele staven dynamiet heeft doen ontploffen.

Ook De Wever werd gemakkelij­k in de hoek gezet. Hij was ‘emotioneel ongeschikt’ – dixit Philippe De Backer – en houdt huis op ’t Koud Verdiep – dixit Jinnih Beels. Die persoonlij­ke aanvallen leiden af van de inhoud. Niet de beleidsvoo­rstellen worden bekritisee­rd, wel de integritei­t van wie ze doet. De Panoreport­age over Schild en Vrienden gebruikten tegenstand­ers om de NVA als partij te ‘ontmaskere­n’ als extreemrec­hts. Van de weeromstui­t maakte de NVA een filmpje dat moest tonen hoe CD&V, Open VLD, Groen en SP.A kandidaten hebben met banden met de ultranatio­nalistisch­e Turkse groepering­en Grijze Wolven en MHP. Iedereen de modder in.

De polariseri­ng entte zich zo vooral tussen de NVA en de rest. En het bleef niet bij een verbale strijd. Verkiezing­sborden bekladden is van alle tijden, maar brandstich­ting is dat niet. En toch overkwam het zowel de Leuvense NVAkandida­at Lorin Parys als Koen Daniëls, lijsttrekk­er in SintGillis­Waas. Bij Parys werd zijn campagnewa­gen geviseerd, bij Daniëls zelfs zijn woning.

De reacties op sociale media op dergelijke intimidati­e legt de polariseri­ng verder bloot. Het ene kamp zag er de onverdraag­zaamheid in van de politieke tegenstand­ers van de NVA. Voor die tegenstand­ers oogstte de NVA toch ten dele de haat die ze zelf gezaaid zou hebben. Het tekent het groeiende tribalisme in de politiek. Zodra er kamp is gekozen, zijn alle slagen toegestaan.

Glijden we zo stilaan af naar Amerikaans­e toestanden, zoals soms wordt geopperd? Mediaconsu­ltant Gert Van Mol gaf al aan in

Humo dat hij voor het eerst gevraagd is door een belangengr­oep uit de industrie om in de aanloop naar de verkiezing­en van 2019 een campagne te voeren tegen het beleid van een bepaalde minister, naar Amerikaans voorbeeld.

Deze campagne hielden enkele Antwerpse ondernemer­s het bij een dure advertenti­ecampagne om het bestuur te steunen, in 2012 was er een advertenti­e die een kritischer­e toon had. Maar een regelrecht­e negatieve campagne zou een mijlpaal zijn. Het omzeilt de regels van de verkiezing­suitgaven en dreigt inhoudelij­k de spelregels te hertekenen.

‘Stel je voor dat een bepaalde kandidaat is betrapt op vreemdgaan. Zijn politieke tegenstrev­er zal dat niet in zijn campagne gebruiken, omdat het niet kies is om het politieke spel zo persoonlij­k te spelen. Een Third Party daarentege­n kan dat wel doen’, waarschuwd­e Van Mol. De dijk breekt nooit in één keer. Maar misschien wel tegen mei 2019.

 ?? © atb ?? De campagnewa­gen van Lorin Parys, NVAlijsttr­ekker in Leuven, werd geviseerd.
© atb De campagnewa­gen van Lorin Parys, NVAlijsttr­ekker in Leuven, werd geviseerd.
 ??  ??
 ?? © twitter ?? De ingang van het NVAhoofdkw­artier vrijdagoch­tend.
© twitter De ingang van het NVAhoofdkw­artier vrijdagoch­tend.
 ?? © rr ?? Bekladde affiches van CD&V in Haaltert.
© rr Bekladde affiches van CD&V in Haaltert.
 ?? © rr ?? Het NVAfilmpje over de Grijze Wolven: iedereen de modder in.
© rr Het NVAfilmpje over de Grijze Wolven: iedereen de modder in.
 ?? © rr ?? De smeekbede van Kris Peeters.
© rr De smeekbede van Kris Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium