De Standaard

Momentum kleurt groen

-

De ambities reiken ver. Nooit eerder kwam Groen in zoveel gemeenten op. In twee derde van de centrumste­den wil de partij straks meebesture­n. De kers op de taart moet de burgemeest­erssjerp van Wouter Van Besien in Antwerpen worden, al beseft iedereen dat die kans klein is. Meer dan een verdubbeli­ng van het resultaat in de Scheldesta­d behoort wel tot de mogelijkhe­den.

Groen wordt meestal wat te hoog ingeschat in de peilingen. Toch zou het best kunnen dat dat deze keer niet opgaat. De groenen hebben steeds betere kandidaten, ze scoren even goed of zelf beter dan het merk Groen. Bovendien zijn enkele thema’s van deze stembussla­g de partij goedgezind. Verkeersve­iligheid en een groene woonomgevi­ng komen voort durend terug in de lokale bekommerni­ssen. Het onderzoek CurieuzeNe­uzen, dat de luchtkwali­teit in Vlaanderen in kaart bracht, was de partij op het lijf geschreven.

In Antwerpen springt Groen haast zeker over de SP.A. Of het voor heel Vlaanderen de leidende progressie­ve partij wordt, is minder zeker. Zes jaar geleden haalden de Vlaamse socialiste­n nog dubbel zoveel stemmen, 16,4 procent tegenover 8,8 procent. Op het vlak van burgemeest­ers was er helemaal geen competitie, 22 burgemeest­ers tegenover 2. Maar het zelfvertro­uwen is groot en leidde tot het opblazen van heel wat kartels. De groenen surfen op een positieve nationale trend die zich wellicht tot in elke gemeente kan doorzetten. (bbr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium