De Standaard

Kan het nog hoger?

-

In 2012 boekte de NVA een onverhoopt resultaat. Momenteel bestuurt de partij in 121 Vlaamse gemeenten en levert ze 54 burgemeest­ers. Daarmee zit ze de liberalen op de hielen in de strijd om tweede lokale partij. Maar het echte doel is de gemeenteli­jke hegemonie van CD&V breken – de partij komt op in een recordaant­al gemeenten.

Het epicentrum dat de ‘gele golf’ moet opwekken, is Antwerpen. De uitslag die Bart De Wever er haalt, is cruciaal in het licht van de toekomst van de Vlaamsnati­onalisten. De score van 37,7 procent uit 2012 herhalen, is aartsmoeil­ijk. De Wever mikt vooral op het voortzette­n van zijn centrumrec­htse coalitie. Elke score onder de 30 procent is een nederlaag die zou afstralen op de hele partij.

Ook in de gele gordel rond Antwerpen is consolider­en het hoofddoel. De sjerp behouden in Aalst en SintNiklaa­s zou geen probleem mogen vormen. Roeselare en Turnhout, de twee andere centrumste­den waar de partij zes jaar geleden de grootste werd maar niet de burgemeest­er levert, liggen moeilijker.

In Genk en Hasselt moeten staatssecr­etaris Zuhal Demir en minister Steven Vandeput potten kunnen breken. In andere centrumste­den, zoals Gent of Mechelen, zijn de ambities noodgedwon­gen beperkter. Zo is het allerminst zeker dat de NVA er een burgemeest­erschap van een centrumsta­d bij krijgt.

Om aantoonbaa­r vooruit te gaan, moet NVA dus hopen dat het in heel wat kleinere steden en gemeenten doorbreekt en niet verder uitgeslote­n blijft van het bestuur. Anders dreigt de partij voor het eerst in tien jaar niet als absolute kampioen uit de stembussla­g te komen, en moet ze zonder de waardevoll­e aura van onoverwinn­elijkheid richting mei 2019. (mv)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium