De Standaard

Lokale koppositie behouden

-

Voor CD&V gaat het morgen om niet meer of minder dan het politieke leiderscha­p van de partij op lokaal niveau. De NVA mag de christende­mocraten op Vlaams en federaal niveau al even hebben overvleuge­ld, in de gemeenten is het nog altijd CD&V die de lakens uitdeelt, met dank aan de fijnmazige vertakking van de partij over Vlaanderen. CD&V zit vandaag in zeven op de tien gemeenten in het bestuur, levert meer dan 40 procent van de burgemeest­ers en een klein derde van alle gemeentera­adsleden.

Die positie zo veel mogelijk behouden, is als ambitie al meer dan hoog genoeg gegrepen. Zes jaar geleden begon de NVA met een strategie om haar voet naast die van CD&V te zetten op lokaal niveau. Nu volgt een nieuwe poging om het politieke leiderscha­p ook op dat niveau over te nemen.

De aanval afslaan, is voor CD&V des te belangrijk­er omdat de lokale verkiezing­en de springplan­k vormen voor de parlements­verkiezing­en van volgend jaar. Het komt dan niet alleen aan op het aantal kiezers dat CD&V behoudt, maar ook op het aantal coalities. De partij heeft er belang bij om de NVA waar mogelijk in de oppositie te houden.

Het zwakke punt ligt in de grootstede­n, waar de centrumpar­tij amper nog iets voorstelt. Vooral in Antwerpen is de inzet hoog. In 2012 was de coalitie er een voorafname van de Vlaamse coalitie twee jaar later. Dat zou nu ook kunnen, moeten zelfs, als het van NVAvoorzit­ter Bart De Wever afhangt. Kopstuk Kris Peeters neemt in de stad een groot risico. Als zijn kandidatuu­r niet aanslaat bij de Antwerpena­ar, dreigt hij beschadigd uit de verkiezing­sstrijd te komen. (wwi)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium