De Standaard

Alle ogen op Gent en Oostende

-

Open VLD had de lokale machtsstri­jd kunnen overlaten aan CD&V en NVA, maar besloot midden 2016 mee te dingen naar een plaats in de schijnwerp­ers. De lat werd hoog gelegd: twee burgemeest­ers in de dertien centrumste­den (Bart Somers in Mechelen en Vincent Van Quickenbor­ne in Kortrijk) moesten er vier worden, aldus voorzitter Gwendolyn Rutten. Mathias De Clercq (in Gent) en Bart Tommelein (in Oostende) weten wat hen te doen staat.

Alle ogen zullen morgen op Gent en Oost ende gericht zijn. Tommelein komt weg met verlies, want de verkiezing­en in de Koningin der Badsteden draaien om de figuur van burgemeest­er Johan Vande Lanotte (SP.A) en hij rijdt in de Vlaamse regering een vlekkeloos parcours. Voor de jonge De Clercq is geen sjerp een blamage.

Rutten zou Rutten niet zijn, mocht ze niet zelf het voorbeeld geven. De Aarschotse schepen riep zichzelf twee jaar geleden uit tot kandidaatb­urgemeeste­r. Maar tussen droom en daad gaapt een kloof met CD&V van acht zetels. En er zou een vermeend voorakkoor­d zijn tégen Ruttens Open VLD.

De lat hoog leggen heeft een nadeel: het wordt steeds verleideli­jker om eronder te gaan. Open VLD is kampioen in het uitroepen van zichzelf tot winnaar van de verkiezing­en – ook al zegt de globale uitslag iets anders – dus wellicht triomfeert Rutten morgen, wat er ook gebeurt. Maar de naakte waarheid is dat de partij wel goed móét scoren, wil ze in 2019 nog het verschil maken met de NVA. (mju)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium